mamaplus

Statul va asigura mai multă protecție pentru copiii născuți în Moldova

-
//
25.01.2024

Cabinetul de miniștri a aprobat ieri,  24 ianuarie, proiectul hotărârii Guvernului cu privire la modificarea Regulamentului cu privire la procedura dobândirii și pierderii cetățeniei Republicii Moldova. Proiectul a fost prezentat Executivului de către Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

mamaplus

Documentul stabilește procedura de luare la evidență în calitate de cetățean al Republicii Moldova a copilului născut pe teritoriul țării, din părinți cu cetățenie străină sau unul dintre care este apatrid sau beneficiar de protecție internațională, iar celălalt este cetățean străin, transmite Știri.md. 

De asemenea, noile prevederi precizează data dobândirii cetățeniei Republicii Moldova de către copil, în situația în care niciunul din părinți nu are drept de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, dar îndeplinește condițiile legale pentru a fi recunoscut apatrid.

Potrivit reprezentanților MAI, modificările aduc un impact pozitiv în prevenirea cazurilor de apatridie în rândul copiilor și asigură protecția drepturilor acestora în procesul dobândirii cetățeniei prin naștere pe teritoriul Republicii Moldova. 

Prin adoptarea acestui proiect de hotărâre, Guvernul reafirmă angajamentul său de a asigura drepturile și bunăstarea copiilor născuți în Republica Moldova.