În Republica Moldova circa 500 de persoane sunt dependente de dializă. Potrivit specialiştilor, insuficienţa renală cronică este cea mai grea şi periculoasă consecinţă a unor boli renale, inclusiv la copii. Astfel, în 2014, incidenţa totală prin bolile aparatului genito-urinar a constituit 202 cazuri la zece mii de locuitori. Datele au fost prezentate astăzi, în cadrul unui conferinţe de presă, organizate în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată anual în cea de-a doua joi a lunii martie.
În acest an, Ziua Mondială a Rinichiuluiscoate în evidență problema bolilor de rinichi la copii şi prevenţia acestora. Potrivit viceministrului Sănătății, Valentina Rotaru, bolile rinichilor apar la copii din cauza dezvoltării incorecte a acestui organ, a bolilor ereditare sau a infecţiilor şi patologiilor care le afectează buna funcţionare.
„Diagnosticarea precoce este foarte importantă pentru prevenirea insuficienței cronice renale. Există cazuri în care maladia renală este depistată în faza terminală la persoane în vârsta de 15 - 17 ani. La tratament prin hemodializă avem doi copii cu vârsta puțin peste 10 ani care s-au adresat la medic în faza terminală", a declarat viceminsitrul Sănatății, Valentina Rotaru, citată de Radio Moldova Actualități.
Potrivit ei, majoritatea bolilor renale pot fi prevenite dacă persoana adoptă un mod sănătos de viaţă.
Datele statistice la nivel mondial, valabile şi pentru Republica Moldova, arată că o persoană adultă din zece are boala cronică de rinichi, ceea ce înseamnă că în țara noastră numărul peroanelor afectate de această maladie ar fi de peste 350 mii.
Sursa: trm.md