mamaplus

Statistici alarmante: Câte școli din Moldova au fost închise în ultimii ani?

-
//
27.10.2021

În ultimii zece ani, Republica Moldova a devenit cu 214 școli mai săracă. Anume atâtea instituții de învățământ și-au închis ușile în această perioadă, arată datele Ministerului Educației. Două au fost închise în anul 2021.

De 1 septembrie clopoțelul nu a răsunat nici la școala din Alexeevca, raionul Florești. Se închide școala - moare și satul, susține primarul. Mai ales că localitatea este părăsită în continuare de oameni. Aceștia pleacă în străinătate, în căutarea unui trai mai bun. Economic, nu mai era logic să fie întreținută o școală cu două etaje pentru opt elevi, așa că Direcția de educație din Florești a decis să închidă instituția din satul Alexeevca. Cu câțiva ani în urmă, în sat a fost închisă și o grădiniță. Primăria nu a avut bani pentru a o mai întreține. Acum speră ca măcar să o poată transforma într-o sală de sport.

În ultimii 10 ani, în Republica Moldova au fost închise 214 instituții de învățământ general primar și gimnazial. Potrivit Ministerului Educației, deciziile de închidere au fost luate de către administrațiile publice locale. Clădirile rămân în gestiunea acestora și nu pot fi folosite în alte scopuri decât cele educaționale.