Autoritățile municipale din Chișinău anunță că în Capitală sunt înregistrate tot mai multe cazuri de infecție cu Rotavirus.
Potrivit șefului adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), Vladimir Bolocan, doar în prima jumătate a lunii aprilie a fost înregistrat un cuantum de 50% din totalul de îmbolnăviri cu Rotavirus din primul trimestru al anului 2024, transmite Ziar.md.
„Dacă din luna ianuarie până în luna martie au fost raportate în total doar 35 de cazuri de Rotavirus, atunci în prima jumătate a lunii aprilie avem deja peste 18 cazuri”, a menționat Bolocan în cadrul ședinței Primăriei din 15 aprilie.
Autoritățile municipale menționează că în rândul copiilor care au fost vaccinați cu o singură doză au fost înregistrate doar patru cazuri.
„Vaccinul de Rotavirus se face în primele luni de viață, până la șase luni. Este un vaccin sigur, nu există nicio contraindicație pentru utilizarea acestui vaccin”, a adăugat șeful interimar al DGAMS.
În prezent, rata de vaccinare cu două doze în municipiul Chișinău este de 78%. Respectiv, există rezerve de vaccin. În contextul în care Rotavirusul la copii este destul de periculos și greu de tratat, municipalitatea îndeamnă părinții să fie vigilenți și să-și vaccineze micuții.
Rotavirusul este cea mai comună cauză pentru diaree și vărsături severe la sugari și copii mici. Virusul face parte dintr-un grup de virusuri cu ARN dublu catenar. Aproape orice copil din lume a fost infectat cu acest virus până la vârsta de cinci ani.
Imunitatea se realizează cu fiecare infecție ce devine mai puțin agresivă pe măsură ce reapare, adulții sunt rareori afectați. Au fost descoperite opt tulpini ale acestui virus, denumite A, B, C, D, E, F, G și H. Cel de tip A, cel mai des întâlnit, produce mai mult de 90% din infecțiile cu Rotavirus la oameni.
Virusul se transmite pe cale digestivă prin înghițire, infectând și distrugând celulele din intestinul subțire, cauzând gastroenterită, numită des gripa stomacului sau gripă gastrică.