Reprezentanţii a trei organizaţii nonguvernamentale solicită Ministerului Sănătăţii să renunţe la promovarea vaccinării obligatorii a fetelor de zece ani cu vaccinul Gardasil, contra virusului papiloma uman, pentru prevenirea cancerului de col uterin.
Activiștii susțin că populaţia nu ar fi informată obiectiv privind efectele şi posibilele reacţii adverse ale acestui vaccin şi vor să se revină la situaţia iniţială, când vaccinul era administrat la solicitare. Ministerul nu a venit deocamdată cu o reacţie, dar serviciul de presă al instituţiei a anunţat că aceasta va fi formulată în curând.
Preşedinta Centrului independent de informare, Natalia Şalari, spune că vaccinul acoperă doar patru tulpini ale virusului, dar ele sunt mult mai multe şi astfel femeile nu sunt protejate de boală chiar dacă îşi administrează vaccinul. „În registrul de cercetări a vaccinurilor în 2010, pe 28 septembrie s-au înregistrat 18 mii de cazuri de complicaţii după administrarea vaccinului Gardacsil dintre care 65 de cazuri de decesuri”, susţine Natalia Şalari.
Recent, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a supus dezbaterilor publice proiectul care prevede introducerea vaccinului contra virusului papiloma uman în Calendarul naţional de imunizări din 2019. În Republica Moldova, cancerul de col uterin este una dintre cele mai frecvente maladii depistate. În fiecare zi, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile, una dintre ele moare din cauza acestei boli.
Sursa: noi.md