Medicul pediatru Mihai Craiu ne arată într-o postare pe Facebook cum îi putem învăța pe copiii mici, de grădiniță, să se spele corect pe mâini, folosindu-ne de un joc al culorilor.
„Cum îi putem învăța pe copiii mici, de grădiniță, să se spele corect pe mâini? La această vârstă putem să folosim, sub formă de joc, exercițiul culorilor. Vor observa și vor memora mai ușor mișcările necesare, dacă vor vedea în mod direct cum se distribuie săpunul când te speli corect cu ajutorul unor creme colorate. Este simplu de demonstrat și amuzant pentru copii”, a scris conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook cu sfaturi medicale - Spitalul Virtual pentru Copii.
Mămicile au început să-și spună experiențele la acest capitol, transmite adevarul.ro.
„La noi a funcționat un cântecel inventat, care denumea fiecare manevră.Spălam pălmițele, spălam pălmițele / Și dosul palmei, și dosul palmei, și degețelele, și degețelele / Ritmul ne ajută nu doar să fie amuzant procesul, dar și să nu grăbească bălăceala....“, mărturisește una dintre ele.
„Foarte bună ideea! Noi am mai folosit piper pe post de microbi și a funcționat bine, se creează o imagine convingătoare”, a scris altă mămică, la postarea făcută de dr. Craiu.
Spălatul pe mâni prin metoda jocului este recomandată de medicul pediatru, în contextul în care apar apar tot mai multe infecții cu rotavirus. „Practic nu există copil mic, până în vârsta de cinci ani, care să nu fi avut măcar un episod de boală diareică acută cu rotavirus”, arată dr. Craiu.
Medicul susține că BDA (boală diareică acută) poate să apară oricând, iar dintre cele mai frecvente cauze la copil se detașează, de departe, infecția cu rotavirus.
„Începe să scadă temperatura și odată cu această vor circulă mai intens alte virusuri decât în cursul sezonului cald. Acest fenomen este valabil și pentru virusurile cu tropism digestiv care produc gastroenterită acută (boală diareică acută - BDA). BDA poate să apară oricând. Nu numai vara! Dintre cele mai frecvente cauze de BDA la copil se detașează, de departe, infecția cu rotavirus”, a scris conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii.
Concluzia medicului este: „Spălați-vă corect pe mâini și exersați cu cei mici această manevră. Nu există copil de grădiniță sau școală care să nu poată învăța corect acest gest”.