mamaplus

Și pacienții cu tumori benigne vor beneficia gratuit de intervenții de reabilitare

-
//
30.03.2023

Pacienții cu tumori benigne vor beneficia gratuit, la fel ca și cei cu maladii maligne, de intervenții de reabilitare funcțională, estetică și psihologică.

mamaplus

Persoanele vor fi asigurate cu proteze și implanturi, dar și consumabilele necesare pentru substituirea defectelor de țesut. Prevederile se conțin într-un proiect aprobat de Guvern, care prevede extinderea volumului de investigații acoperite de Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, transmite IPN.

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că programul a fost completat cu o serie de servicii medicale noi pentru depistarea precoce a unor boli, stabilirea conduitei de tratament și reabilitare, cele mai multe fiind de înaltă performanță. În premieră prin sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală va fi oferit acces la servicii de asistență medico-genetică, pentru identificarea timpurie a maladiilor congenitale, dar și la imunofenotipare prin citometrie în flux.

De asemenea, a fost extinsă categoria pacienților care pot beneficia de tomografie cu emisie de pozitroni – tomografie computerizată (PET-CT), pentru detectarea tumorilor primare necunoscute, stadializarea procesului malign și evaluarea răspunsului la tratament. Totodată, a fost extins spectrul de servicii de investigare și examinare molecular-genetice, investigații de radiodiagnostic, investigații de medicină nucleară, dar și de endoscopie diagnostică, curativă și operatorie.

De asemenea, persoanele asigurate vor avea acces la investigații noi pentru determinarea parametrilor imunologici și examinări imunohematologice, investigații ecografice, ecoencefalografie etc. În total, în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost incluse 46 de servicii medicale noi, care sunt gratuite pentru persoanele asigurate.

Același proiect prevede că cetățenii asigurați vor putea beneficia de consultațiile medicilor specialiști de profil fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie, dar și de mai multe servicii medicale gratuite, majoritatea de înaltă performanță. Persoanele asigurate vor avea acces la consultațiile medicilor specialiști de profil, din spitalele raionale și municipale, și inclusiv vor putea fi internați, fără trimitere de la medicul de familie. Respectiv, se exclude necesitatea programărilor suplimentare, îndreptărilor neargumentate pentru investigații de laborator și instrumentale, acestea fiind realizate de medicul care trimite pacientul pentru spitalizare.

ipn.md