Serviciul egradinita.md, disponibil! Părinţii care locuiesc în Chişinău îşi pot înregistra cu uşurinţă copii la grădiniță

Serviciul egradinita.md, disponibil! Părinţii care locuiesc în Chişinău îşi pot înregistra cu uşurinţă copii la grădiniță

-
//
07.09.2017

Părinții care locuiesc în municipiul Chișinău își pot înregistra copiii la grădiniță online pe pagina egradinita.md. Acest serviciu a fost lansat acum trei zile, iar peste 500 de beneficiari deja au fost introduşi în baza de date.

Serviciul egradinita.md, disponibil! Părinţii care locuiesc în Chişinău îşi pot înregistra cu uşurinţă copii la grădiniță

Tot ce trebuie să facă maturii, este să completeze un formular cu date personale și să-și aleagă grădinița care este mai aproape de casă. Deşi chestionarul este unul simplu, totuşi unii părinţi deja au întâmpinat dificultăţi.

Mirela Pînzari este mama a unui băieţel de doi ani. Tânăra mămică a decis să-şi înscrie copilul la grădiniţă online, chiar în prima zi de lansare a platformei.

"Când am încercat iniţial pe 4 septembrie să înregistrez, am primit email confirmativ, toate cele, însă nu puteam să încarc fişierile. Adică scria că dimensiunea maximă adimisibilă este de 10 megabaiţi, însă chiar dacă fişierile erau mai mici nu se încărcau. Însă ulterior, a doua zi am încercat deja la primele ore ale dimineţii şi s-au încărcat, totul e bine." a spus Mihaela Pînzari, mamă. 

O altă mămică susţine că nu îşi poate înscrie copilul la grădiniţă online pentru că în baza de date a districtului lipseşte adresa de domiciliu.

"Din păcate nu e posibil, fiindcă adresa la care noi suntem domiciliaţi nu este în listă. Am sunat la direcţie şi direcţia ne-a spus că aşteptaţi, poate se va găsi o soluţie. Nu ne-au dat nici un răspuns concret cum să procedăm." a spus Cristina Iachimovschi, mamă.

Reprezentanţii Direcţiei generale, educaţie tineret şi sport susţin că sunt la curent cu aceste erori tehnice din sistem şi spun că pe parcursul lunii septembrie vor remedia situaţia. Totodată, ei îndeamnă părinţii să comunice printr-un apel telefonic adresa de domiciliu absentă în formular.

"Persoana ce a dezvoltat acest sistem de înregistrare, el vede că ceva părintele face când intră în sistem, el vede că ceva nu i se reuşeşte, atunci el le trimite câte un link şi încearcă să le explice de ce."  a declarat șeful interimar serviciul management preşcolar DGETS, Angela Mocanu.

Locuitorii suburbiilor municipale nu pot să-şi înscrie copiii la grădiniţă online. De acest serviciu pot beneficia doar locuitorii oraşului.

"La suburbii procesul de evidenţă şi înmatriculare este similar, numai că la administraţia publică locală. Acolo este puţin mai uşor, pentru că de exemplu în subordinea oraşului Cricova este o instituţie şi toţi copiii merg în instituţia dată."

Autorităţile sunt de părere că noua modalitate de a înregistra copiii la grădiniţă va spori nivelul de transparență, fiind astfel exclus factorul uman și diminuată corupția. Părerea părinţilor cu privire la acest serviciu este împărţită.

"Părintele e cointeresat ca copilul lui să fie instituţionalizat şi e conştient că e un număr mare de copii şi datorită la aceasta o să meargă la resurse financiare ca să-şi înmatriculeze copilul, aşa că nu cred, chiar dacă este acest site, nu se schimbă situaţia cu absolut nimic." a adpugat șeful interimar serviciul management preşcolar DGETS, Angela Mocanu.

"Eu cred că e foarte bine, pentru că în primul rând e un confort pentru părinţi, nu trebuie să piardă timp. A venit acasă după serviciu, a accesat, s-a înscris, s-a uitat pe internet şi atât. Nu trebuie să vii, să te înţelegi şi să dai mită, cum e la noi."

Pentru elaborarea platformei au fost cheltuiți aproximativ 180 000 de lei. În municipiul Chișinău funcționează circa 158 de grădinițe, dintre care 130 sunt în Capitală, iar 28 în suburbii.

egradinita.md

Sursa: publika.md