Incidența la un milion de cetățeni, la 10727 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, este de 3086 de cazuri pentru Republica Moldova. Este un indicator înalt, dar nici pe departe cel mai înalt din lume sau regiune, cum afirmă majoritatea cetățenilor. Precizarea a fost făcută de șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.
„Eu propun să nu ne comparăm cu alte țări, dar să întreprindem toate măsurile de precauție și protecție ca să nu atingem cei mai înalți indicatori”, a menționat Furtună.
Ce ține de indicatorul mortalității, raportat la un milion de populație, șeful ANSP spune că Republica Moldova a înregistrat 107 cazuri de deces.
„Iată acesta este un indicator foarte sensibil, rata de fatalitate, care este de 3,5%. Este un indicator care se schimbă de la o zi la alta, dar mai ales de la o săptămână la alta”, a mai spus Nicolae Furtună.
Potrivit șefului ANSP, mai multe state europene au înregistrat o stagnare a numărului de îmbolnăviri, cu o creștere ulterioară. Iar această creștere este din cauza neînțelegerii de către oameni a ceea ce înseamnă măsuri de relaxare.
„Relaxarea presupune acomodarea în „concubinaj” cu COVID-19, lucru pe care l-am ignorat și neglijat”, a declarat șeful ANSP.
Furtună a dat exemplul Armeniei care înregistrează zilnic peste 600 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, anume pe fundalul de relaxare.
El mai spune că peste 60% din cazuri sunt înregistrate în șase teritorii administrative. Pe primul loc la numărul de infectați este Chișinăul. În ultimele șapte zile, au fost înregistrate rate de creștere semnificativă a cazurilor în teritoriile administrative unde anterior numărul era mic.
„Cea mai mare rată de creștere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus este în raionul Taraclia. Aproape 40% în șapte zile. UTA Găgăuzia - peste 31%. Mai mult de 30% s-a constatat în raionul Drochia, în Anenii Noi peste 27%, iar la Briceni - peste 26%”, a mai spus Nicolae Furtună.
În context, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică a reiterat apelul pentru cetățeni de a se conforma restricțiilor impuse de autorități și de a înțelege că relaxarea nu presupune ieșitul din case în cazul în care nu există necesități stringente. Să evite aflarea în locuri aglomerate și să poarte accesorii de protecție personală.