Secția de reanimare și terapie intensivă a Spitalului clinic municipal de copii nr. 1 a fost inaugurată după reparație capitală. Subdiviziunea a fost dotată cu utilaje și sisteme performante necesare, iar astfel corespunde tuturor standardelor naționale și internaționale, fiind bine structurată, cu delimitarea zonelor curativă, administrativă și tehnică.
Secția este dotată și cu un sistem performant și modern de ventilare, care are un mecanism de filtrare a aerului, transmite IPN.
Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, a menționat că Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 este cel mai vechi spital pediatric din Republica Moldova, fiind fondat în aprilie 1884. Potrivit lui, pentru renovarea Secției reanimare și terapie intensivă, din bugetul municipal, au fost alocați 3,8 milioane de lei. Astfel se dorește să fie creată cea mai bună infrastructură pentru această secție, cu tehnologii performante.
Directoarea Spitalului, Aliona Rotari, a declarat că, din totalul de 10 mii de copii care se adresează anual, circa 6 mii primesc tratament în cadrul instituției. Dintre aceștia, în jur de 500 de copii se tratează în Secția reanimare și terapie intensivă. Ea a spus că, pe lângă suportul autorităților locale, instituția a beneficiat și de un proiect investițional din partea Agenției Germane pentru Dezvoltare GIZ. Mai exact, Secția de reanimare este dotată cu utilaje și aparataj performant, care permite acordarea serviciilor medicale calitative.
„Toate patru saloane de reanimare și terapie intensivă sunt dotate similar. Avem un salon intermediar pentru pacienții care se află în incertitudine de diagnostic sau necesită să fie transferați la o altă instituție medicală sau consultați de alți specialiști. Mai exact, până doctorul decide care este tactica ulterioară de diagnostic și tratament. La fel avem, aș spune, sala cea mai importantă din această secție, sala de resuscitare și proceduri medicale, care este dotată cu tot aparatajul și utilajul necesar copiilor cu diverse patologii. Avem punctele de oxigen, de aer comprimat pentru nebulizare. Avem posibilitatea de a efectua analizele lângă pacient și utilajul emite rezultatele în câteva minute”, a spus Aliona Rotari.
Șeful Secției reanimare și terapie intensivă, Nicolae Kiskin, a declarat că specialiștii și pacienții au așteptat mulți ani aceste condiții bune. Potrivit lui, secția activează deja de 47 de ani și șase luni, iar el de 47 de ani și 4 luni, respectiv, știe cum a fost la început și până în prezent. Acum, după renovare, au tot ce le trebuie pentru a trata micii pacienți, imediat după internare – mobilier corespunzător, monitoare și utilaje pentru a asigura funcțiile vitale.
Prezent la evenimentul de inaugurare, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că obiectivul municipalității este ca, până în anul 2030, cel târziu, toate secțiile din toate instituțiile medicale municipale să arate așa ca Secția de reanimare și terapie intensivă a Spitalului Clinic Municipal de Copii nr. 1.
Potrivit edilului, în ultimii ani în instituțiile municipale de sănătate au fost investiți circa 500 de milioane de lei.