Trebuie în continuare să ne consolidăm forțele pentru schimbarea mentalității în raport cu problema violenței de gen. Este opinia secretarului de stat în cadrul ministerului educației, Adriana Cazacu. Potrivit ei, trebuie să se lucreze prioritar la schimbarea sau formarea mentalității copiilor, elevilor, tinerilor.
Potrivit Adrianei Cazacu, percepția în acest sens se schimbă, cel puțin asta arată rapoartele care se completează de către instituțiile de învățământ general în ceea ce privește identificarea și raportarea cazurilor de violență, transmite ipn.md.
„De la an la an numărul acestora crește. Asta nu înseamnă că suntem mai violenți sau sunt mai multe cazuri, pur și simplu deja cei implicați semnalează aceste cazuri sau le pot identifica și vorbesc despre ele”, a menționat Adriana Cazacu în cadrul evenimentului „Mă vezi? Reflecții și acțiuni din campania 16 zile de activism”.
Potrivit lui Cazacu, este importantă și formarea profesorilor, iată de ce peste 1.000 de cadre didactice au fost deja instruite, pe subiecte legate de relațiile de gen și drepturile omului. Se lucrează și cu copiii, această tematică fiind inclusă în curriculum național.
„Avem două discipline școlare la această tematică, mă refer la disciplinele obligatorii cum ar dezvoltarea personală și mai avem și o serie de discipline opționale. Mai nou, suntem în proces de elaborare a unui studiu privind violența sexuală - anul trecut au fost în spațiul public semnalate niște cazuri privind violența sexuală în rândul studentelor. Astfel, ne dorim să lucrăm în această direcție”, a menționat secretarul de stat în cadrul ministerului educației.
Viceprimara capitalei, Angela Cutasevici, a menționat că și municipalitatea întreprinde acțiuni pentru ca în Chișinău femeile să se simtă în siguranță. Primăria Chișinău s-a aliniat și unui angajament global „Orașe sigure pentru femei și fete”, în contextul căruia urmează o serie de pași pentru îmbunătățirea situației.
„Prima va fi educația și prevenirea. Aspectele cheie care cumva au lipsit în comunitatea noastră. Și al doilea pilon va fi deja intervenția de suport, de raportare. Aici vom avea instrumente inclusiv digitale de raportare a zonelor nesigure, de evidențe atunci când este sesizat vreun caz de violență de oricare tip”, a menționat Angela Cutasevici.
Violența rămâne o realitate dură în Moldova - 22 de femei au murit maltratate de la începutul anului. Cifra este comparabilă cu cea din anul trecut, când în aceeași perioadă, 21 de femei au decedat, fiind maltratate.