Facturile la gaz pun în dificultate și instituțiile de învățământ. Școlile și grădinițele trebuie să achite zeci de mii de lei pentru încălzire. Directorii acestora spun că ar putea renunța la procurarea cărților, a mobilierului sau vor amâna lucrările de reparație, pentru a putea plăti facturile. Totuși, temperatura în sălile de studii și în grădinițe va fi menținută, deoarece sănătatea copiilor este mai presus de orice criză, spun ei.
Le este tot mai greu să achite facturile mai ales instituțiilor de învățământ de la sate, unde sunt mai puțini copii, ceea ce înseamnă că și bugetele sunt mai mici. Așa că școlile încearcă să economisească cum pot. În Chișinău situația nu este mai bună. Mulți părinți s-au plâns în ultimele zile pe rețelele sociale că elevilor le este frig în clase. Totuși, în pofida facturilor mari, majoritatea managerilor instituțiilor spun că nu au redus temperatura din încăperile unde se află copiii.
Zilele trecute, instituțiile de învățământ din țară au primit o circulară din partea Ministerului Educației, în care au fost îndemnate să facă economii și să raționalizeze consumul de resurse energetice. Ce înseamnă aceasta a explicat ministrul Educației, Anatolie Topală.
"Nimeni prin această dispoziție nu a avut în vedere că trebuie să fie temperatura joasă în instituții și să fie creat un disconfort pentru elevi sau cadre didactice. Nici într-un caz. Dimpotrivă, noi încă odată atenționăm într-o situație deosebită că cheltuirea banului public și eficientizarea acestuia este o necesitate de care trebuie să țină cont conducătorul fiecărei instituții.", afirmă ministrul educației, Anatolie Topală.
Totuși, Ministerul nu a explicat care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmeze școlile pentru a face economii. Ministrul a precizat că în următoarele zile va reveni cu detalii.