Scandalul lactatelor continuă! ANSA retrage din comerț produsele neconforme

Scandalul lactatelor continuă! ANSA retrage din comerț produsele neconforme

-
//
16.02.2018

Mai mulți producători de lactate au distribuit produse neconforme în rețelele de comerț, potrivit șefului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Inspectorii ANSA au retras, astăzi, mai multe astfel de produse din magazine, urmare a testelor efectuate după scandalul lactatelor de acum două săptămâni. Cumpărătorii susțin că au sesizat o scumpire a unor produse lactate în ultima perioadă.

Scandalul lactatelor continuă! ANSA retrage din comerț produsele neconforme

Rezultatele preliminare, obținute în urma testelor efectuate în laboratoarele acreditate ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, au confirmat datele publicate în raportul Fundației Est-Europene.

„Nu era secret, știam că acești producători, cu regret, își permit, dar vor fi aplicate măsurile prevăzute de lege, pentru ca să fie marfa sistată și să nu ajungă la consumator acea care are suspiciuni”, susține Gheorghe Gaberi, directorul GeneraL ANSA.

Așa că inspectorii au început retragerea produselor neconforme din magazine. „Am trimis echipe de intervenții la producători, la magazine unde trebuie de ridicat marfa de pe tejghele, lucrul ăsta se efectuează astăzi. Sunt echipe în teritoriu, lucrează la acești producători, inspectorii noștri toți sunt acolo.”

Gaberi susține că, mâine, ANSA va avea toate rezultatele definitivate. Una din companiile vizate în scandal a precizat că, după apariția raportului Fundației Est-Europene, firma a înregistrat pierderi de aproximativ 3%.

„Schimbări la vânzări, da – au fost. Sunt pierderi și anume la brânza granulată, nu masiv,”ne-a declarat Veronica Mămăligă, tehnolog JLC.

Reprezentanții unor companii spun că au realizat și investigații interne. „În investigația internă elaborată de laboratorul nostru intern, totul este ok. Noi planificăm să încheiem contract cu laboratoare independente. Care sunt 100% reale, care nu lucrează la comanda cuiva,” a adăugat Veronica Mămăligă, tehnolog JLC.

Unii producători de lactate, care apar în raport, au mai fost amendați, potrivit ANSA. Cu două săptămâni în urmă, Fundația Est-Europeană a publicat un raport în care scotea la iveala abateri la mai mulți producători de lactate. Atunci, ANSA a prelevat peste 80 de probe de la întreprinderile vizate și le-a supus testelor într-un laborator acreditat.

Sursa: tv8.md