mamaplus

Scandal între Cristi Aldea-Teodorovici și una dintre fiicele lui Gheorghe Urschi

-
//
14.03.2023

Scandal între familia regretatului cuplu Doina și Ion Aldea-Teodorovici și cea a îndrăgitului umorist Gheorghe Urschi.

mamaplus

Spiritele s-au încins după ce Liliana Urschi, una dintre cele două fiice ale maestrului, a anunțat că la concertul aniversar al „regelui umorului”, organizat în data de 6 mai la Palatul Național „Nicolae Sulac”, mai mulți artiști vor cânta melodii pe versuri de Gheorghe Urschi și muzică de Ion Teodorovici. Ideea nu a fost în totalitate pe placul fiului celor doi mari artiști, transmite tv8.md

Cristi se opune ca melodiile compuse de tatăl său să răsune pe scena Palatului Național dacă nu îi ascultă mai întâi el pe artiști. Moștenitorul drepturilor de autor ale Doinei și Ion Aldea-Teodorovici spune că își dorește să verifice personal „cât de bine se pliază personalitatea lor cu piesele date”.

Situația tensionată între cele două familii a ieșit la iveală în urma unui mesaj scris luni seară, 13 martie, de Liliana Urschi pe pagina de Facebook a tatălui ei, umoristul Gheorghe Urschi. Liliana spune că la concertul organizat cu ocazia aniversării a 75 de ani ai maestrului urmează să răsune melodii la care Ion Teodorovici și Gheorghe Urschi au lucrat împreună. Este vorba de în jur de 10 cântece, care ar urma să fie cântate de artiști consacrați, mai precizează fiica lui Gheorghe Urschi. 

„O filă aparte sunt cântecele create cu Ion Aldea-Teodorovici, în calitate de compozitor al unor lucrări izvorâte pe versurile scrise de Gheorghe Urschi. Trebuie să menționăm faptul că Gheorghe Urschi își amintește într-o emisiune televizată cât de inspirată și frățească era această întrepătrundere artistică, care apoi s-a transformat în ani de concerte, desfășurate în cluburile și sălile de festivități de prin satele din Moldova, având drept protagoniști două cupluri: Maria Urschi cu Gheorghe Urschi și Doina cu Ion Aldea-Teodorovici. Cu sălile pline, cu bilete vândute și taxe plătite. Astfel a apărut peste o duzină de cântece semnate de cei doi creatori. O parte dintre acestea vor răsuna și în spectacolul-concert jubiliar „GHEORGHE URSCHI – 75 DE ANI” din 6 mai 2023, de la Palatul Național „Nicolae Sulac”, se menționează în mesajul de pe pagina de Facebook a lui Gheorghe Urschi.

Liliana Urschi spune că Cristi Aldea-Teodorovici se opune și insistă ca artiștii selectați pentru concert să treacă întâi de toate propriul său filtru. Mai mult, fiica lui Urschi susține că moștenitorul cuplului Aldea-Teodorovici ar fi gata „să pună sigiliul Veto”, astfel încât niciuna dintre familii să nu poată valorifica operele la care au muncit împreună Ion Teodorovici și Gheorghe Urschi. 

Câteva ore după publicarea mesajului din numele Lilianei Urschi, tot pe Facebook a venit cu o reacție Cristi Aldea-Teodorovici. Tânărul spune că juridic are tot dreptul să se implice în procesul de alegere a artiștilor care vor să cânte piesele părinților săi. 

„Nu sunt împotriva artei, mai mult decât atât, vreau să fie valorificată la justa valoare și cu un control cât de minim al calității interpretării din partea deținătorilor de drepturi (în cazul dat eu fiind moștenitorul deplin al drepturilor de autor ale lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici). Cert este că nu m-am opus unei liste de interpreți (pentru melodiile tatei) propusă de Liliana Urschi în legătură cu un eventual eveniment dedicat maestrului, dar am insistat (cum obișnuiesc) să văd și să ascult cum interpretează artiștii dornici de a promova muzica părinților (indiferent cât de profesioniști ar fi) și vreau să cunosc și să verific cât de bine se pliază personalitatea lor cu piesele date și să mă implic cu analiză, sfaturi și alegerea melodiilor potrivite. Chiar tatăl meu alegea minuțios artistul care îi interpreta vreo melodie – analiza personalitatea, talentul și capacitățile printr-un proces complex. Iar după situația cu trupa Catharsis – care au alterat „Bucurați-vă” (cazuri sunt mai multe), am decis să mă implic în procesul de alegere a artiștilor care cântă piesele părinților, plus la asta juridic am tot dreptul”, a scris Cristi Aldea-Teodorovici.

De cealaltă parte, Liliana Urschi spune că toți artiștii care urmează să cânte la concertul din 6 mai sunt profesioniști și că personal este gata să meargă în instanță, doar ca melodiile pe versurile lui Gheorghe Urschi să răsune pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac”. 

„Pentru a nu fi tergiversat procesul de lucru în realizarea spectacolului-concert jubiliar „Gheorghe Urschi – 75 de ani”, prin acest comunicat declar că toate litigiile inițiate de dl Cristofor Aldea-Teodorovici împotriva artiștilor sau/și terțelor persoane din cadrul acestui eveniment vor fi preluate și suportate, inclusiv financiar, de membrul familiei Urschi – Liliana Urschi”, a scris fiica maestrului.