Astăzi, 12 iulie, creştinii ortodocşi de stil vechi îi serbează pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, două personaje biblice – simboluri ale credinţei şi sacrificiului suprem.
Sfinţii au o sărbătoare comună pentru că au murit în aceeaşi zi, ca martiri. Viaţa şi activitatea lor misionară, ca şi minunile săvârşite de ei, se regăsesc în Noul Testament ca Faptele Apostolilor. Petru este unul dintre primii discipoli ai lui Hristos şi este considerat piatra de temelie pe care a fost construită Biserica lui Hristos.
Potrivit datinilor populare româneşti, unele dintre ele pitoreşti şi chiar nostime, Sfinţii Petru şi Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stânga. Sfântul Petru este cel care are cheile de la poartă şi încăperile Raiului, fiind şi mâna dreaptă a lui Dumnezeu.
Se mai spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie şi căldură, posedă puterea de a arunca grindina peste pământ. Înainte de a o slobozi, el o fierbe trei zile la rând pentru a o mărunţi astfel încât să nu afecteze prea tare ogoarele muritorilor.
Când tunetele se aud cumva înăbuşit ori se izvodeşte huruit mare în ceruri înainte de ploaie, se spune că Sfântul Petru a pus la fiert piatra pentru grindină. În multe povestiri şi snoave populare, SânPetru apare precum un om obişnuit: îmbracă straie ţărăneşti, lucrează pământul, creşte vite şi, desigur, pescuieşte.
Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel:
Începând cu această zi de sărbătoare, cucul şi privighetorile nu mai cânta.
În această zi se dau de pomană oale cu apă pentru ca sufletele celor adormiți să aibă ce bea pe lumea cealaltă.
În tradiţia populară, până în acesta zi nu se scutură merii. Oamenii cred că dacă respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.
Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici. Aceștia îi călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.
Pentru a avea spor în casă şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserica pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare. Apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.
În această zi, creștinii ortodocși au dezlegare la produsele din pește.
Potrivit Întreprinderii de Stat Registru, numele Petru este purtat, în ţara noastră, de aproape 26 de mii de persoane, iar numele Pavel – de peste 20 de mii de oameni.