Să-l ajutăm pe tatăl care își crește singur fiica

Să-l ajutăm pe tatăl care își crește singur fiica

-
//
08.11.2017

De când soția sa a plecat la muncă peste hotare și nu mai vrea să audă sau să se întoarcă în familie, Tudor Guzic îşi creşte singur fiica, pe Zînica, de doar doi ani.

Să-l ajutăm pe tatăl care își crește singur fiica

”S-a pornit în Rusia la muncă, dar peste o săptămână am aflat că e în Turcia. Sunt doi ani de când a plecat. Iarna trecută, când fetița a fost foarte răcită, am reușit să vorbesc cu ea prin Skype și am rugat-o să ne trimită bani pentru medicamente, dar nu i-a păsat”, ne povestește Tudor, precizând că nu mai vrea să o primească în viața sa. Tudor a trebuit să se descurce de unul singur cu o fetiță de doar cinci luni. Deși se luptă în fiecare zi cu sărăcia, bărbatul speră că bunul Dumnezeu îl va ajuta să-şi crească copila și să își renoveze căsuță mică, bătrânească, rămasă drept moștenire de la bunica sa.

Deși, de cele mai multe ori ajunge acasă cu mâna goală, nimic nu i se pare greu atunci când fetița îi sare în braţe. Se bucură că e sănătos, și el și fetița, și că îi poate oferi dragostea de tată. Dragoste de care el a fost privat. Tudor a fost crescut de mic de bunica sa, iar la vârsta de cinci anișori a ajuns la o școală-internat, unde a stat timp de 12 ani. Pe mama sa a văzut-o prima dată când avea 14 ani, de tatăl său nu știe nimic. La 18 ani, Tudor s-a căsătorit cu o femeie cu cinci ani mai mare decât el. Din acea căsătorie s-a născut Damiana, prima lui fetiță. Din păcate, mariajul lor nu a durat și cei doi s-au despărțit. Ulterior, Tudor și-a întemeiat o familie, fără acte, cu Oxana, mama Zînicăi, dar aceasta i-a părăsit la scurt timp după ce a născut.

Momentan, Tudor nu se poate angaja pentru că nu are cine să îngrijească de fetiță. În această vară a muncit, însă, la un restaurant din Vadul lui Vodă, în calitate de bucătar, iar odată cu închiderea sezonului a rămas fără slujbă. În toată această perioadă Tudor a închiriat un apartament la Vadul lui Vodă, iar fetița a fost alături de el. Am avut noroc de domnul Vitalie, fondatorul Asociației “Tu nu ești singur”, care mi-a dat de lucru… În Vadul lui Vodă a deschis o terasă de vară și am lucrat bucătar. Fetița a fost cu mine, iar asta mi-a dat putere și liniște sufletească”, ne-a declarat Tudor.

Să-l ajutăm pe tatăl care își crește singur fiica

Acum el s-a întors în satul natal, împreună cu fetița, în casa care necesită reparații capitale. Din păcate, nu a reușit să pună bani de-o parte ca să rezolve problema.

“Casa e bătrânească, făcută din chirpici de lut, acoperișul e stricat, plouă în casă, iar pereții sunt plini de mucegai. Eu îi mai șterg cu soluție specială, dar nu ține mult. Ușa și ferestrele, de asemenea, trebuiesc schimbate. Îmi doresc ca copilul meu să crească într-o casă unde nu sunt aceste neajunsuri și, credeți-mă, îmi pare foarte rău că nu-i pot oferi acum tot ce eu nu am avut, o copilărie fericită. De mic copil am avut lipsuri, am umblat și cu cerșitul ca să mă hrănesc, însă acum nu pot să cer ceva. Sunt bucuros că am o profesie, sunt bucătar de meserie, și sunt dornic să pot munci, doar că mi-e greu pe moment că nu am cu cine lăsa fetița. Sper să o pot încadra la grădiniță și să reușesc să mă angajez bucătar. Din păcate, pe timp de iarnă, în sat, nu prea am unde munci, doar cu ziua, la tăiat lemne pe la săteni, dar nu e nimic stabil”, ne-a declarat bărbatul.

De ce trebuie să donez? Tudor are nevoie de 1 100 euro, pentru lipsurile în familia lui care sunt de tot felul: de la materiale de construcții pentru casă și până la produse alimentare și îmbrăcăminte.  Pentru acest tată și pentru fetița lui, oameni simpli, frumoși și inocenți, cu Dumnezeu în gând și cu dor de mamă în suflet, merită să întidem o mână de ajutor!

video

Puteți dona online pe guvern24.md!

Sursa: thewoman.md