mamaplus

România oferă 2.000 de locuri pentru copiii din Moldova la taberele ARC

-
//
04.05.2023

România oferă în acest an 2.000 de locuri pentru copiii din Republica Moldova la taberele ARC. 

 

mamaplus

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Departamentului Românilor de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, transmite IPN.

Potrivit oficialului, proiectul este unul de suflet pentru Guvernul de la București. În cadrul taberelor ARC elevii din Republica Moldova, alături de copiii și tinerii altor comunități românești din afara țării își vor petrece o parte din vacanță în România, participând la diverse activități sportive și educaționale.

Secretarul de stat al Departamentului Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României spune că de-a lungul anilor mii de elevi din Republica Moldova au participat la taberele ARC, proiect destinat elevilor și tinerilor români din diaspora și din comunitățile istorice.

„Vom sprijini copiii din Republica Moldova printr-un proiect de suflet pe care îl avem de mulți ani, încă de pe vremea când Departamentul românilor de pretutindeni era minister. E vorba de taberele ARC. În acest an am alocat 2000 de locuri pentru copiii din Moldova. De-a lungul anilor, peste 10 mii de copii au fost la taberele ARC. Pot participa toți copiii de origine română care vorbesc mai mult sau mai puțin limba română”, a spus secretarul de stat al Departamentului românilor de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Elevii și tinerii selectați pentru a participa la taberele ARC vor lua parte la o serie de activități prin care să redescopere România, să-și exerseze abilitățile de comunicare în limba română și să-și îmbogățească cunoștințele de cultură și civilizație românească.

„Am misionat Ambasada României și Ministerul Educației pentru selectarea copiilor. Pentru o perioadă de 7 zile copiii se vor afla în România, fiind vorba de cazare, masă, activități sportive, educaționale, culturale, spirituale. Copiii vor veni în România, în tranșe, a câte 7 zile, de la 1 iulie până la sfârșitul lunii august. Taberele se vor desfășura la Neamț, Bistrița, Botoșani, Hunedoara și la mare”, a mai spus oficialul român.

Înscrierea pentru participarea la taberele ARC se poate face până la data de 11 maila misiunile diplomatice sau direct la Departamentul Românilor de Pretutindeni, la adresa de e-mail: taberearc@dprp.gov.ro