mamaplus

În România, bunicii ar putea primi bani de la stat pentru a avea grijă de nepoți

-
//
25.09.2019

Un proiect legislativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere propune ca bunicii care au grijă de nepoții lor să primească, începând cu anul viitor, o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora. Ei ar putea beneficia de indemnizație doar dacă părinții copilului decid să revină mai devreme la muncă din concediul de creștere.

mamaplus

Părinții aflați în concediul de maternitate, care vor să se întoarcă mai repede la serviciu, pot cere, după cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, un stimulent de inserție. Astfel, dacă părinții vor renunța la concediul de creștere, bunicii vor primi acea indemnizație, iar mama și tata vor primi stimulentul de inserție.

Pentru a putea solicita indemnizația pentru creșterea nepoților, bunicii trebuie să locuiască în România împreună cu nepoții pentru care o cer, să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea acestora și să aibă acordul părinților celor mici.

Cererile pentru indemnizație se vor putea depune la primăria din orașul de domiciliu, alături de actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calității de bunic și de acordul scris al părinților.

Sursa