mamaplus

Record de cereri pe compensatii.gov.md. Cei care au completat solicitările cu erori vor beneficia și ei de ajutor la contor

-
//
30.11.2023

Guvernul schimbă macazul. Autoritățile spun că cei care se încălzesc cu lemne sau cărbune mai pot miza pe compensația de 800 de lei pentru luna noiembrie, chiar dacă nu s-au înregistrat în termen. Pentru a beneficia de compensație, oamenii sunt îndemnați să apeleze la asistenții sociali din localitate, scrie tv8.md.

mamaplus

„Noi avem această prevedere normativă prin care dacă cetățeanul s-a înscris în sistem, dar există anumite erori, inclusiv erorile se datorează nouă, ministerului, Guvernului, atunci până când vom clarifica situația, cetățeanul va primi retroactiv. Dacă, spre exemplu, durează soluționarea situației până în ianuarie, atunci cetățeanul va primi compensația pe noiembrie, pe decembrie și așa mai departe”, a spus Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Deși este perioada în care oamenii așteaptă să vadă dacă sunt eligibili pentru ajutorul statului, ministrul Alexei Buzu afirmă că cei care s-au înregistrat singuri pe compensatii.gov.md, au trebuit să mai facă un drum.

„Pentru plata monetară era necesară această formă de control. Aceste persoane au fost notificate că trebuie să meargă la registrator să facă acest lucru și pentru 99% din aceste persoane, toate situațiile au fost clarificate”, a spus Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Echipa TV8 a mers la Telenești și Cimișlia, unde majoritatea oamenilor ne-au spus că au apelat la ajutorul asistenților sociali pentru a se înregistra la compensații.

„Am completat. Unde? La primărie, la asistența socială. Așteptați? Cu nerăbdare. Dar până când cum vă descurcați? Aveți lemne? Avem lemne, dar tot când este un ajutor e mai bine, cu lemnele stau la risc, poate să-mi ajungă, poate nu” 

„Fiica a făcut online, dar ceva nu i-a ieșit și s-a dus la bibliotecă și a rezolvat problema”.

„Majoritatea locuitorilor din sat au fost, s-au adresat, i-am ajutat, am completat cererea împreună. Unde nu au putu ei, am ajutat eu. Așteaptă cu nerăbdare să vadă și pe factură și cei 800 de lei care li s-au promis.”, a spus Ioana Roșca, asistent social.

Oamenii se bazează pe ajutorul de la Guvern, mai ales că iarna adevărată a venit mai repede decât cea din calendar. 

„Cum să nu așteptăm dacă iată a dat Dumnezeu și ne-a nins oleacă ar fi binevenit, dar dacă statul nu are ca cum nu avem nici noi, cred că”

„Cumpărăm cu preț de piață, cum adunăm capică cu capică și cumpărăm cum ajunge, în jur de două mii de lei metrul cub”. 

„Foarte mult așteptăm că dacă noi suntem foarte bolnavi, la pat. Noi amândoi luăm trei mii de lei pensia”

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, în acest an, s-a înregistrat un număr record de cereri. 

„De la 1 noiembrie până la această dată, avem un număr record de înregistrări în cadrul acestui program. Pe compensații.gov.md au fost depuse 742 de mii 383 de cereri din partea cetățenilor. Vreau să informez, de asemenea, publicul că la etapa actuală au fost procesate peste 31 de mii de apeluri telefonice și au răspuns la peste 15 mii de mailuri”, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Autoritățile promit că beneficiarii de compensații își vor afla gradul de vulnerabilitate în primlele zile ale lunii decembrie, în cabinetul personal de pe platforma de înregistrare.