mamaplus

Reacția autorității naționale de Prevenire a Violenței după cazul femeii și fiicei sale stropite cu acid de către soț

-
//
21.03.2024

Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV) anunță că s-a autosesizat după cazul femeii de 37 de ani și fiica sa care au fost stropite cu acid de către soț.

mamaplus

”Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV) s-a autosesizat pe marginea cazului de violență cu implicarea unei femei de 37 de ani și a fiicei sale minore, care au suferit arsuri grave în urma unui atac cu acid, comis de către soț.

Înțelegem îngrijorarea tuturor celor care au reacționat la acest caz. În context, ANPCV Republica Moldova și-a propus să asigure monitorizarea cazului, fiind în legătură directă atât cu femeia, cât și cu familia acesteia, inclusiv:

Am documentat cazul;

Am sesizat organele competente de drept și protecție a copilului;

Am asigurat conexiunea dintre victimă și organizațiile de profil care oferă asistență specializată, atât din domeniul violenței în bază de gen (VBG) cât și cele de caritate.

Reiterăm necesitatea de a ne consolida acțiunile de prevenire și informare, astfel încât fiecare femeie și copil din Republica Moldova să trăiască în siguranță.

Suntem conștienți de rolul esențial pe care presa îl joacă în reflectarea acestor subiecte extrem de sensibile. Recomandarea noastră este să abordăm aceste cazuri cu empatie și respect față de victime, evitând orice acțiune care ar putea să le pună în pericol integritatea sau să le încalce confidențialitatea. Prin această abordare responsabilă, putem lucra împreună pentru a spori conștientizarea și pentru a promova respectarea drepturilor omului în societatea noastră.

Îndemnăm toate femeile care se simt în pericol sau care sunt victime ale violenței în familie: nu ezitați să solicitați ajutor și protecție! Fiecare formă de agresiune, fie că este vorba de o palmă, o amenințare sau un act de șantaj, trebuie raportată autorităților competente.

Fiți curajoase și cereți ajutor! Apelați la orice oră la 112 sau apelați Telefonul de Încredere pentru Femei la numărul gratuit 08008 8008.”, anunță instituția.

Amintim că o femeie și fiica sa de 7 ani au ajuns la spital cu arsuri deosebit degrave după ce au fost stropite cu acid de către soț. Ambele au ajuns la spital, iar femeia a stat câteva zile în comă.

Cazul a fost făcut public pe Facebook de Cristina Mastac-Comerzan de la Ask a Mom.