mamaplus

Raport UNICEF: Un copil mic din trei suferă de foame sau de obezitate

-
//
16.10.2019

Un număr foarte mare de copii suferă consecințele alimentației deficitare sau a lipsei de alimente, a avertizat UNICEF într-un nou raport cu privire la copii, alimentație și nutriție.

Concret, cel puțin un copil din 3 cu vârsta mai mică de cinci ani (peste 200 de milioane) este fie subnutrit, fie supraponderal. Aproape doi din 3 copii cu vârste între șase luni și doi ani nu primesc alimentele necesare pentru a susține dezvoltarea rapidă a corpurilor și creierelor lor în această perioadă a vieții. 

„Acest fapt îi expune multor riscuri, cum sunt: dezvoltarea insuficientă a creierului, capacitate slabă de învățare, imunitate scăzută, infecții frecvente și, în multe cazuri, deces.”

Povara triplă a malnutriției:

Raportul „Starea copiilor lumii 2019: Copii, alimentație și nutriție” reprezintă cea mai cuprinzătoare analiză realizată în secolul XXI cu privire la malnutriția la cei mici în toate formele sale. Raportul descrie povara triplă a malnutriției: subnutriția, „foamea ascunsă”, determinată de lipsa substanțelor nutritive esențiale, și supraponderalitatea în rândul copiilor cu vârsta de sub cinci ani, arătând că, în lume: 

  • 149 de milioane de copii sunt subdezvoltați sau prea scunzi pentru vârsta lor; 
  • 50 de milioane de copii sunt epuizați sau prea slabi pentru înălțimea lor; 
  • 340 de milioane de copii (unu din doi) suferă de carențe de vitamine și substanțe nutritive esențiale, cum sunt vitamina A și fierul;
  • 40 de milioane de copii sunt supraponderali sau obezi.

Alimentația deficitară începe din primele zile ale vieții copilului. Deși alăptarea poate salva vieți, doar 42% dintre micuții cu vârsta de sub șase luni sunt hrăniți doar cu lapte matern și din ce în ce mai mulți primesc lapte praf. Între 2008 și 2013, vânzările de formule pe bază de lapte pentru copiii mici au crescut cu 72% în țări cu venituri medii-superioare, cum sunt Brazilia, China și Turcia, în mare parte din cauza unui marketing incorect și a unor politici și programe slabe de protecție, promovare și sprijinire a alăptării. 

Alimentație necorespunzătoare:

Conform raportului, în jurul vârstei de șase luni, când regimul alimentar al copiilor începe să fie diversificat cu alte alimente solide și lichide, prea mulți dintre aceștia primesc o alimentație necorespunzătoare. La nivel mondial, aproape 45% dintre copiii cu vârste între șase luni și doi ani nu primesc deloc fructe sau legume. Aproape 60% nu mănâncă deloc ouă, produse lactate, pește sau carne.  

„Pe măsură ce copiii cresc, expunerea lor la alimente nesănătoase ia proporții alarmante, în mare parte din cauza marketingului și reclamei incorecte, abundenței de alimente ultra-procesate în orașe, dar și în mediul rural, precum și a accesului sporit la fast food și băuturi cu conținut mare de zahăr.”