mamaplus

În R. Moldova mor de două ori mai mulți copii mici decât în UE: Ce spun specialiștii

-
//
27.09.2023

Rata mortalității copiilor sub cinci ani s-a redus de la 13,6 decese la 1.000 născuți vii în 2010 până la 10,1 în 2021, dar este de două ori mai mare decât cea europeană. Potrivit specialiștilor, serviciile medicale pentru copiii născuți prematur și cu malformații congenitale ar trebui să fie îmbunătățite.

mamaplus

„A fost un succes din prima încercare, mai ales când ni s-a spus că vom avea doi copii. Toate au fost bune și frumoase până în săptămâna a 27-a de sarcină, când mi-a crescut tensiunea arterială până la 140/90. Medicii de la clinica ce îmi monitoriza sarcina m-au trimis acasă și, până în seară, am ajuns la spital cu tensiunea 160/100. Am fost internată pe 1 martie 2023 și eram ținută sub supraveghere pentru a păstra sarcina până la termenul de 32 de săptămâni. Tensiunea ridicată a afectat unul dintre copii, băiețelul. A făcut hipoxie fetală și rămânea în urmă cu creșterea”, povestește o femeie care și-a dorit să devină mamă timp de 14 ani și, după o procedură FIV, a rămas însărcinată cu gemeni, transmite europalibera.org.

După ce s-au reunit într-un Consiliu, medicii au hotărât să facă operație cezariană, pentru a salva viața mamei. După o săptămână în terapie intensivă, fetița începuse să respire singură și a fost transferată în salonul mamei, iar băiețelul a fost trecut la masca de oxigen.

„Aveam picioarele umflate și ochii înfundați în orbite, dar atunci nu contam eu, toată grija era pentru bebeluși. Era greu să hrănesc fetița la un etaj și apoi să alerg la băiat la alt etaj. În seara de 20 aprilie, am coborât la băiat și am avut alt șoc. Starea lui se înrăutățise și a fost intubat. Medicul de gardă mi-a spus: „Băiatul dumneavoastră este în stare gravă, nu are șanse de supraviețuire. Puteți să vă luați rămas-bun”. Cuvintele au venit ca un cuțit în inimă”, mărturisește Ana, care nu a depășit nici acum acest moment dureros din maternitate.

În 2022, în R. Moldova erau aproape 173.000 de copii de până la cinci ani, circa 23.500 dintre aceștia aveau vârsta de până la un an. Tot anul trecut au murit 175 de copii, dintre care 93% aveau mai puțin de un an. Aproape 40% din ei au decedat din cauza afecțiunilor din perioada perinatală (legată de naștere): diverse patologii, infecții intrauterine, prematuritate cu diferite complicații. Un indicator alarmant, spun specialiștii.

„Ar trebui să fortificăm chirurgia neonatală și îngrijirea copiilor cu malformații congenitale postoperator, reabilitarea lor. Este necesar să sporim serviciul de pregătire a familiei, transportarea rapidă a femeilor care nasc înainte de termen spre centrele perinatale și consilierea gravidelor, mai ales a celor care au o sarcină patologică”, explică profesorul universitar Ninel Revenco.