mamaplus

Proteste la un liceu din Soroca. Părinții sunt nemulțumiți de restricțiile anti-COVID-19

-
//
11.01.2022

Mai mulți părinți au ieșit la protest în fața unui liceu din Soroca declarându-se nemulțumiți de restricțiile impuse de autorități în ceea ce privește organizarea procesului de studii. Protestatarii și-au exprimat dezacordul față de organizarea procesului de studii în două schimburi și reducerea la 30 de minute a lecțiilor, fapt care se răsfrânge asupra calității studiilor.

Administrația liceului împărtășește îngrijorările părinților, pe de o parte, iar pe de altă parte este nevoită să se conformeze reglementărilor impuse de autorități.

Chiar dacă noile condiții de organizare a procesului de studii înseamnă și o mărire a salariului angajaților, pedagogii nu-și doresc o astfel de remunerare și visează să revină la procesul educațional de până la pandemie.

„Fără îndoială, calitatea studiilor are de suferit, iar elevii, părinții și pedagogii au obosit să activeze într-un astfel de regim. Ieșirea din situație ar fi revenirea la vechiul regim de activitate, iar acest lucru depinde de instituțiile autorizate să facă acest lucru, dar nu de administrația liceului. Or, în caz de apariția unui focar sau, Doamne ferește, de alte cazuri regretabile de vină o să fiu eu, directorul instituției, dar nu altcineva”, susține Dionisie Mitrofan, director Liceul Teoretic „Petru Rareş”.

„În raionul Soroca avem două instituții de învățământ, care nu pot să asigure aceste condiții pentru securitatea copiilor și atunci s-a mers pe varianta de două schimburi.  Pe noi în primul rând ne interesează securitatea și sănătatea copiilor, a cadrelor didactice și a întregii populaţii. Doar în ultima săptămână, s-au înregistrat 94 de cazuri  și nu vom mai fi în pragul de alertă galbenă, dar vor trece în alt prag”, a menționat Svetlana Păunescu, președinta Comisiei Raionale de Sănătate Publică, Soroca.

Până la urmă, protestul părinților nu a rămas fără rezultate. Elevii claselor primare și celor liceale vor învăța într-un singur schimb. La fel, într-un schimb vor învăța și elevii claselor absolvente de gimnaziu, ca ulterior să treacă la studii într-un schimb toți elevii.

Instituția Publică Liceul Teoretic „Petru Rareș” a suferit mult din cauza noului coronavirus – de la începutul pandemiei patru cadre didactice de aici au fost răpuse de COVID-19.