Subiectul privind violența și abuzul sexual asupra copiilor și adolescenților a fost abordat în cadrul unei ședinței de lucru, organizată de Comisia protecție socială, sănătate și familie.
Deputați, reprezentați ai instituțiilor de stat, asociațiilor obștești, medici, asistenți sociali, parteneri externi s-au întrunit pentru a discuta despre cadrul normativ existent ce reglementează asistența medicală și psiho-socială a adolescenților victime sau martori ai violenței și abuzului sexual, transmite Știri.md.
De asemenea, au fost enunțate mai multe situații ce contravin legislației și au fost înaintate propuneri care ar preveni sau reduce fenomenul violenței și ar garanta măsuri de protecție.
„Violența față de adolescenți este o problemă majoră, iar consecințele sunt extrem de grave. Există un cadru normativ, însă sunt situații de confuzii pentru care trebuie să găsim soluții și să le depășim”, a spus vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Liliana Grosu.
Specialiștii în domeniu au remarcat importanța ajustării cadrului legal privind serviciile de acordare a asistenței, spațiile de audiență și mecanismul de implicare a intervievatorilor pentru a spori încrederea persoanelor afectate de violență.
În acest sens, s-a propus crearea, în diferite zone ale țării, a serviciilor de tip Barnahus, desfășurarea campaniilor de informare în rândurile adolescenților, motivarea și instruirea specialiștilor din domeniul protecției sociale și medicinii, susținerea centrelor de sănătate prietenoase tinerilor etc.