mamaplus

Proiect de lege: Femeile vor avea dreptul să revină la muncă în perioada concediului de maternitate cu păstrarea indemnizației

-
//
31.10.2022

Femeile vor avea dreptul să revină la serviciu în perioada concediului de maternitate beneficiind, totodată, și de indemnizația de maternitate. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de Platforma Femeilor Deputate din Parlament.

Potrivit inițiativei legislative lansate de către deputatele PAS, Marina Morozova, Marcela Adam și Victoria Cazacu, urmează a fi operate modificări în Codul Muncii și legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

„La moment, femeia care alege să activeze în perioada concediului de maternitate primește doar salariul, fiind lipsită de indemnizație. Considerăm că este nedrept și că este încălcat principiul egalității, care asigură tuturor participanților la sistemul public de asigurări sociale un tratament nediscriminatoriu”, a explicat deputata PAS Marina Morozova.

Inițiativa legislativă a apărut în urma discuțiilor cu mai multe femei care vor să rămână active și în perioada concediului de maternitate.

„Modificarea propusă este o opțiune doar pentru acele femei care se simt bine pe parcursul concediului de maternitate și vor să lucreze având un acord cu angajatorul în acest sens. Iar în cazul în care aleg să lucreze – să aibă dreptul la toate plățile – atât salariul pentru munca prestată, cât și indemnizația asigurată”, a mai precizat Marina Morozova.

O altă modificare ține de calculul indemnizației. Indemnizația va putea fi calculată automat din venitul soției/soțului care are un salariu mai mare. Astfel, femeile care au un venit mai mic decât al soțului nu vor fi nevoite să se elibereze de la serviciu pentru a primi statutul de soţie aflată la întreținerea soţului asigurat, cum se practică la moment.

Inițiativa legislativă urmează să fie supusă dezbaterii și votului în Comisiile parlamentare, iar ulterior în plenul Parlamentului.