mamaplus

Primul copil diagnosticat cu variola maimuței. Nu are nici 10 ani

-
//
22.07.2022

Medicii dintr-o țară europeană au confirmat primul caz de infectare cu variola maimuței la un copil. Este vorba despre un băiat din Olanda, cu vârsta mai mică de 10 ani. Președintele Centrului de Inovație în Medicină, dr. Marius Geantă, a făcut anunțul cu privire la acest caz, joi seară, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Eurosurveillance, la sfârșitul lunii iunie 2022, un băiețel (mai mic de 10 ani și fără antecedente medicale relevante) s-a prezentat la o cameră de urgență pediatrică din Amsterdam, Țările de Jos. A fost imunizat conform programului național de vaccinare olandez și a avut varicela când avea 5 ani. Cu trei săptămâni înainte de vizită, a avut o durere în gât fără febră, care s-a rezolvat spontan în ziua următoare. O zi mai târziu, a călătorit în Turcia pentru o vacanță de o săptămână. După întoarcerea sa, a observat două mici leziuni cutanate rotunde pe maxilarul inferior stâng și pe obraz. Când aproximativ 20 de bubițe au apărut pe alte părți ale corpului, minorul a fost îndrumat la spital sub suspiciunea clinică de variola maimuței.

Variola maimuței este cauzată de un ortopoxvirus care apare, în principal, în țările din Africa de Vest și Centrală. În mai 2022, boala a fost detectată la oameni din Europa care nu aveau nicio legătură directă cu acele zone africane. Boala se răspândește acum pe bătrânul continent și în alte zone decât cele de origine.

Simptomele virusului

Semnele unei infecții cu acest virus sunt similare cu variola simplă, dar cursul bolii este în general mult mai blând. Primele simptome sunt adesea, dar nu întotdeauna: febră, durere de cap, dureri musculare, frisoane și oboseală. În decurs de 1-3 zile, persoana infectată dezvoltă o erupție cutanată, începând cu pete care se transformă în vezicule. Apoi se usucă și formează o crustă. În unele cazuri, bubele pot apărea mai întâi, urmată de febră și migrene.