mamaplus

Primii castraveţi autohtoni au ajuns în magazine. Cât costă kilogramul

-
//
08.04.2019

În cele trei sere din satul Lazo, raionul Drochia, care aparţin lui Alexandru Dascăl, culesul primei recolte de castraveți este în toi. 

 

mamaplus

"Sunt mulţumit, dar încă trebuie să se mai dezvolte curpănul. Undeva vreo 3-4 kg de pe un curpăn poate să luăm. Este mult lucru", a spus agricultorul Alexandru Dascăl.

Familia Dascăl a pus seminţele în pământ în ianuarie. Pentru a obţine mai devreme prima recoltă, agricultorii au creat condiţii speciale. Temperatura din interiorul serelor nu a scăzut sub 18 grade. Se mai ţine cont şi de umiditatea aerului, dar şi de temperatura solului. Agricultorul a creat sistemul de încălzire împreună cu tatăl său. 

"Funcţionează pe bază de peleţi din coji de răsărită. Turnăm peleţii aici, de aici merge reductor motor, care duce la foc. Aici avem ventilatoare care suflă aer şi aici programăm comanda, câte coji să-i dăm la foc", a spus agricultorul Alexandru Dascăl.

Pentru a obţine o recoltă bogată, familia Dascăl foloseşte şi o soluţie specială pentru a lupta cu dăunătorii. 

"Noi dorim ca să creştem producţie ecologică, ca să fie curată. La 10 litri de apă punem un litru de lapte sau zer, 30 de picături de iod, 10 grame de acid boric şi 20 de grame de săpun ecologic", a spus agricultorul Alexandru Dascăl.

Agricultorul spune că primele legume se vor vinde la tarabe la un preţ de aproape 50 de lei pentru un kilogram. Preţul este mai mare decât în sezonul trecut.

Sursa: publika.md