Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a transmis o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a deciziei CNESP privind testarea obligatorie a angajaților nevaccinați din sistemul educațional. Potrivit primarului capitalei Ion Ceban, decizia ridică multe neclarități ce ține de personalul didactic și nondidactic.
În prezent, în Capitală, acoperirea vaccinală în rândul cadrelor didactice și personalului auxiliar din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal este de peste 73 la sută.
Totodată, edilul general a menționat că în municipiul Chișinău, instituțiile medico-sanitare publice nu prestează servicii de testare la COVID-19 contra cost. Asemenea servicii sunt posibile doar la laboratoarele private. Din acest motiv, Ion Ceban se întreabă unde și la care instituții medicale se vor putea testa cadrele didactice, ținând cont de riscul de interpretări publice de favorizare a prestatorilor privați.
În cadrul unei conferințe de presă, Ceban a menționat că testarea cu testele rapide la noul tip de coronavirus ”demonstrează în practică o marjă extinsă de rezultate fals-pozitive sau fals-negative, acestea în unele cazuri ajungând la erori diagnostice de peste 30%”. Și în acest context primarul a solicitat un răspuns autorităților publice competente privind recomandările pentru utilizarea acestor teste, în scopul evitării focarelor de noi infecții în instituțiile de învățământ.
Primarul general a mai menționat că testarea cadrelor didactice odată la 14 zile este interpretativă și necredibilă din punct de vedere epidemiologic pentru aplicare pentru cadrele didactice. Potrivit lui, chiar medicii, membri ai CESP Chișinău, au solicitat raționamentul epidemiologic în acest context.
Ion Ceban a precizat că în învățământul primar, gimnazial și liceal din Capitală sunt angajate 9 242 persoane, dintre care 6 521 sunt cadre didactice, iar 2 721 este personal auxiliar. Din numărul total, 5 951 de oameni au fost vaccinați, iar 781 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19 în ultimele 180 de zile.
Astfel, peste 2 500 de cadre din domeniul educațional rămân la ziua de astăzi nevaccinate și urmează să facă teste la două săptămâni, dintre acestea majoritatea personal auxiliar.