Până la 1 septembrie au mai rămas câteva zile, iar părinții sunt tot mai preocupați să facă cumpărături pentru școlarii lor. Și chiar dacă prețurile pentru rechizite și îmbrăcăminte sunt mult mai mari decât în anii precedenți, oamenii spun că nu au o altă soluție. Chiar și așa, comercianții din Piața Centrală din municipiul Bălți se plâng că abia de mai vând câteva articole pe zi.
„Mai bine era în alți ani, mergea vânzarea mai bine, dar acum așa... Astăzi nimic nu am vândut pentru școală în general. Nici fuste, nici pantaloni, nimic nu merge, vin și se uită, nu este lume, vedeți... este pustiu în piață, piața este pustie”, spune Elena, comerciantă, transmite tvn.md.
„În acest timp, piața era mult mai bună, dar acum foarte slab. - Cum sunt prețurile în acest an? Sunt puțin mai mari decât anul trecut, dacă peste tot se măresc prețurile, noi nu putem sta pe loc. Cel mai necesar sunt pixurile mai ieftine, caietele mai ieftine, totul mai ieftin”, afirmă Galina Pracofieva, comerciantă.
„Cumpără pentru copii, loafers, pantofi, adidași cumpără, dar așa se întreabă, merge, se vinde cu încetul. 450, 480, 400, poftim pentru copii, totul este pentru copii”, a spus Dumitru Petrovici, comerciant.
Potrivit părinților, prețurile din acest an sunt foarte ridicate. Unii se plâng că au cheltuit chiar și 2.000 de euro pentru a le cumpăra copiilor cele necesare pentru școală.
„Creioane, stilouri, peliculă pentru cărți. Înainte era mai altfel, dar acum nu, prețurile sunt cu mult mai scumpe, părinții nu prea au posibilitate”;
„Caiete, de îmbrăcat, de încălțat, de toate. - Prețurile cum vi se par? - Foarte mari, eu lucrez în Germania și vă spun că acolo prețurile sunt mai mici decât în Moldova. Să vă spun drept, am trei copii, doi sunt la școală și unul la grădiniță, dar peste 2.000 de euro s-au dus deja”;
„Încălțăminte, haine, geantă. - Și cum vi se par prețurile anul acesta? - Sunt mai scumpe decât anul trecut, noi anul acesta avem doi, anul trecut am avut un copil la școală”, au spus părinții.
În acest an, în clasa întâi vor merge peste 30.000 de elevi în 1.084 de instituții de învățământ din țară.