mamaplus

Prețurile la rechizitele școlare, mai mari față de anul precedent

-
//
16.08.2024

În ajunul noului an școlar, prețurile la rechizitele școlare cresc. Bunăoară, la Piața Centrală din Capitală, un ghiozdan, care luna trecută costa 350 de lei, acum e cu cel puțin 50 de lei mai scump, spun vânzătorii. Părinții susțin că prețurile îi bat la buzunar.

mamaplus

Circa 6.000 de lei - cam atât spun unii părinții că trebuie să scoată din buzunar pentru a-și pregăti copiii de școală. Aceștia susțin că prețurile sunt exagerate, comparativ cu anul precedent, deși oferta nu diferă prea mult, transmite radiomoldova.md.

„Prețurile sunt foarte mari. Caut un ghiozdan confortabil și ușor pentru copilul meu. El are multe cărți și, din această cauză, îl doare spatele. Am cheltuit deja 3.000 de lei și încă mai am de cumpărat. Cred că pregătirea pentru școală mă va costa vreo 6.000 de lei.”

„Prețurile sunt ridicate, am cheltuit 4.000 de lei”, spun unii părinți. 

Și vânzătorii spun că prețurile s-au majorat, mai ales la ghiozdane, motiv care descurajează cumpărătorii.

„Noi nu demult am deschis acest magazin în piață. Cele mai scumpe genți ajung până la 650 de lei.”

„În ultima săptămână au apărut vânzători care vând gențile cu prețuri mari. Oamenii vor să cumpere genți mai ieftine, dar de calitate pentru copiii lor”, susțin vânzătorii. 

Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că gențile trebuie alese nu doar după preț. Ghiozdanele nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corporală a copilului și nu trebuie purtate pe un singur umăr, pentru a evita scolioza, a explicat medicul ortoped Andrei Usatîi.

„Un copil de 40 kg trebuie să poarte în spinare un ghiozdan de maximum patru kg. Dacă copilul își pune în geantă șase cărți și câteva caiete, greutatea permisivă este depășită. Unii băieți mai duc și gențile fetelor, ei riscă să îi doară coloana vertebrală.”

Precizăm că, în Capitală, tradițional între 10 august și 10 septembrie sunt organizate târguri școlare.