mamaplus

Prețul poliței de asigurare medicală s-ar putea mări până la 12 636 de lei, comparativ cu 4 056, cum este acum

-
//
02.12.2022

Prețul poliței de asigurare medicală pentru anul 2023 ar putea fi triplat, anunță Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) după ce a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2023. Astfel, polița de asigurare medicală ar putea costa 12.636 de lei, comparativ cu 4.056, cum este acum.

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va fi păstrată la nivel de 9%.

La achitarea primei în sumă fixă, în primele trei luni ale anului, vor fi aplicate facilități. Astfel, proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita 1.014 lei în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor este stabilită prima de AOAM în mărime de 1.622 de lei, în cazul în care nu fac parte concomitent din alte categorii de plătitori.

Prima de asigurare în mărime de 2.028 de lei este stabilită pentru fondatorii de întreprindere individuală, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova.

Mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita prima de asigurare de 4.056 de lei.