mamaplus

Premierul Chicu: „În câteva săptămâni vom avea dificultăți mari la internarea bolnavilor noi de COVID-19”

-
//
20.11.2020

Premierul Ion Chicu avertizează că, în câteva săptămâni sistemul medical va fi la limită, chiar dacă în spitale și în secțiile de terapie intensivă mai sunt locuri.

„Deși la etapa actuală locuri în spitale și în secțiile de terapie intensivă mai avem, în câteva săptămâni sistemul medical va fi la limită și vom avea dificultăți mari la internarea bolnavilor noi de COVID19”, scrie Chicu pe pagina sa de Facebook. 

Chicu face acest avertisment după ce în R. Moldova a fost atestată o creștere a cazurilor de COVID-19, iar presiunea pe spitale și medici este una enormă. 

„În pofida eforturilor OMS și a întregii comunități internaționale, pandemia capătă amploare pe plan global, dar și la noi. Numărul de cazuri crește, iar presiunea pe spitale și medici este una enormă. Actualmente, suntem pe locul 19 în Europa după numărul de cazuri raportat la 1 mln. populație și pe 13 la numărul de decese raportat la 1 mln. populație”, menționează prim-ministrul. 

Cu toate acestea, Chicu spune că guvernarea nu dorește să întervină cu măsuri de restricționare a anumitor activități, dar îi îndeamnă pe cetățeni să manifeste responsabilitate față de propria sănătate și a celor din jur și să poarte masca de protecție. 

„În condițiile în care nu ne dorim și (sincer vorbind) nu putem veni cu măsuri de restricționare a activităților economice și a circulației libere a cetățenilor, arsenalul de instrumente ale statului pentru a stopa răspândirea acestui virus este destul de limitat. În această situație rog cetățenii Republicii Moldova să manifeste maximă atenție și responsabilitate față de propria sănătate, dar și a semenilor din jur. E greu de respirat cu mască, știu, dar utilizând acest mijloc de protecție avem o șansă în plus de a rămîne sănătoși, de a rămâne în viață”, a conchis Chicu.

Amintim că, miercuri în R.Moldova a fost înregistrat cel mai mare numări de cazuri de infectare cu COVID-19 de la începutul pandemiei - 1607 cazuri. Ieri au fost înregistrate 1442 cazuri, iar bilanțul deceselor a ajuns la 2091.