Poziția ocupată de Moldova în topul ţărilor cu cea mai bună infrastructură

Poziția ocupată de Moldova în topul ţărilor cu cea mai bună infrastructură

-
//
07.10.2016

Forumul Economic Mondial a publicat recent topul ţărilor cu cea mai bună infrastructură, un clasament pe care îl realizează anual.

Poziția ocupată de Moldova în topul ţărilor cu cea mai bună infrastructură

SUA sînt departe de podium, situîndu-se chiar după primele 10 locuri. Cat despre Romania, nici nu există într-un astfel de clasament.

În condiţiile în care 7 este punctajul maximum, Hong Kong a obţinut cel mai bun scor: 6,7, aici infrastructura de orice fel fiind extrem de eficientă.

Totul, pentru ca afacerile să poată fi încheiate cu succes, pentru că o economie puternică e, cel mai adesea, mînă în mînă cu o infrastructură eficientă, conform Business Insider.

Pe locul 2 se află Singapore, cu 6,5 puncte, iar pe 3 Olanda, cu 6,4. Amsterdamul este un exemplu de infrastructură eficientă, indiferent că vorbim despre mersul pe jos, cu bicicleta, trenul, tramvaiul sau maşina.

Urmează Emiratele Arabe Unite şi Japonia, fiecare cu un punctaj de 6,3. Niponii sînt vestiţi mai ales pentru trenurile lor de mare viteză. În august, guvernul nipon a anunţat că va cheltui suma record de 61 de miliarde de dolari pentru infrastructură, pentru a mări numărul turiştilor.

Următoarele locuri sînt ocupate de mai multe ţări din Europa: Franţa (cu una dintre cele mai sofisticate infrastructuri, care a făcut investiţii majore în ultimii 10 ani), Germania, cu căile ferate şi reţeaua de şosele extrem de eficiente, Marea Britanie, unde însă sînt foarte necesare modernizările.

Urmează, cu un punctaj de 6, Coreea de Sud, şi SUA (5,9 puncte), bine conectată la nivelul şoselelor, căilor ferate şi a celor aeriene. Experţii avertizează însă că această infrastructură se deteriorează rapid, ceea ce deja are efecte asupra economiei.

Ţări care stau şi ele bine la capitolul infrastructură, fiind cuprinse în Top 21, sînt Spania, Taiwan, Austria, Canada, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Islanda, Qatar, Australia.

Republica Moldova ocupă poziţia 88 din 130 de ţări.

Sursa: independent.md