mamaplus

Povestea unei familii care își îngrijește fiul în stare vegetativă de 11 ani

-
//
13.04.2023

Anul 2012 a fost cel mai teribil an din viața familiei Răbovilă. Atunci, practic, și-au pierdut copilul. Maxim, fiul lor, s-a înecat în piscina unei case de vacanță dintr-o suburbie a Moscovei, unde lucra tatăl său, Ianic.

mamaplus

Copilul nu a murit, dar de aproape 12 ani este în stare vegetativă, țintuit la pat, transmite sanatateinfo.md.

Este deja adolescent, care într-un an va împlini majoratul. Este hrănit prin sondă și singurele reflexe pe care le are sunt suspinele și surâsul. Părinții lui spun că astfel își pot da seama dacă ceva îl doare sau dacă visează. Ei s-au resemnat cu gândul că Maxim nu-și va mai reveni, deși speranța într-o minune, nu i-a părăsit niciodată. Au acceptat viața așa cum este și ceea ce îi preocupă în fiecare zi e să-și țină copilul în viață cât se poate de mult.

La spitalul pentru copii, Maxim a fost internat aproximativ 7 luni. În toată această perioadă Ianic și Diana au făcut naveta din suburbie până la Moscova. Făceau o oră pe drum, dar distanța nu-i speria. Sperau că fiul lor se va însănătoși. Au încercat să revină în Moldova, dar aveau nevoie de condiții de transport speciale. S-au adresat la Ambasada Moldovei la Moscova, însă fără folos. Soții Răbovilă spun că nimeni nu a ridicat un deget pentru ei.

După 7 luni, medicii de la spitalul din Rusia le-au spus franc că nu-l mai pot ține și să-l ia acasă. Atunci soții Răbovilă s-au plâns șefului secției de reanimare, unde era internat Maxim, care i-a liniștit și le-a spus că nimeni nu are dreptul să-i alunge. Într-un final au trebuit să plece. Au găsit o băbuță care locuia în apropierea spitalului și care s-a oferit să-i ajute. Femeia a primit-o doar pe Diana și fiul ei bolnav. De Ianic se temea și nu l-a primit în casă. Așa că bărbatul a fost nevoit să doarmă pe scări în plină iarnă.

Citește articolul întreg pe sanatateinfo.md.