mamaplus

Povestea dramatică a unei fetițe de 6 ani, obligată să se trezească noaptea să dea de mâncare surorii mai mici

-
//
19.04.2023

O fetiță de șase ani, din județul Botoșani, România, a devenit mamă pentru o soră cu patru ani mai mică. Copila se trezea noaptea ca să dea de mâncare surorii mai mici, părinții fetelor fiind indiferenți la nevoile bebelușului, scrie ziare.com.

mamaplus

Drama prin care trecea fetița de doar șase ani a fost descoperită de angajații primăriei din comuna botoșăneană Lunca. Ea locuiește în aceeași casă cu tatăl său și mama sa, cu sora de doi ani, dar și cu alți doi frați vitregi, de zece și 12 ani. Pentru că adulții nu se trezeau în timpul nopții să hrănească mezina familiei, sora cea mare a preluat de nevoie atribuțiile de mamă.

„Declarațiile au fost făcute de frații mai mari în timpul anchetei sociale”, susține unul dintre funcționarii implicați în acest caz.

„Mediul de viață al copiilor este unul total nesănătos. Tatăl este alcoolic și agresiv, iar mama lipsită de responsabilitate”, este rezultatul anchetei sociale făcută de autoritățile locale care au decis să anunțe Protecția Copilului, care au decis scoaterea minorilor din mediul respectiv.

O anchetă socială a Primăriei Lunca a scos în evidență lipsa de îngrijire a celor patru copii, motiv pentru care a fost făcută către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului propunerea de a scoate minorii din mediul respectiv.

Drepturile părinților au fost suspendate.

Cei doi părinţi au rămas fără cei patru copii în Săptămâna Patimilor, în baza unei decizii a Tribunalului Botoşani.

Dumitru Pavăl şi Ionela Andreea Capverde au fost reclamaţi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului că nu îşi îngrijesc copii cu vârste între doi şi 12 ani. Fetiţele, de doi şi, respectiv, şase ani, aparţin celor doi, iar băieţii vin din relaţia anterioară a femeii.

Pe lângă faptul că minorii erau neîngrijiţi, cei doi băieţi erau agresați verbal şi fizic de tatăl lor vitreg despre care se spune că este alcoolic şi violent.

În baza acestei anchete, DGASPC a cerut în instanţă scoaterea copiilor din mediul actual şi transferul acestora în plasament la asistenţi maternali. Instanţa a admis cererea.

“Constată suspendat de drept pe durata plasamentului în regim de urgenţă exerciţiul drepturilor părinteşti ale pârâţilor P.D. şi C.I.A. cu privire la copiii C.I.M., C.E., P.L.D. şi P.D.M. . Pe durata măsurii plasamentului în regim de urgenţă drepturile cu privire la persoana copiilor vor fi exercitate, respectiv îndeplinite de către asistenţii maternali profesionişti iar cele cu privire la bunurile acestor copiii de către directorul executiv al DGASPC Botoşani”, este decizia instanţei din Botoşani.