mamaplus.md

Pomii de Crăciun au apărut în vânzare. Cât trebuie să scoți din buzunar pentru un brad

-
//
19.11.2018

Odată cu sosirea primei zăpezi, moldovenii încep să-și împodobească locuințele pentru Crăciun și Revelion. Mai multe magazine au scos deja în vitrine brazii artificiali. Deşi preţurile sunt pipărate, vânzătorii spun că nu duc lipsă de clienţi. 

mamaplus.md

Într-un magazin din Capitală, brazii au fost scoşi în vânzare acum 2 săptămâni. Administratorul susţine că până acum au fost vânduţi în jur de 1000 de pomi de crăciun. Preţurile încep de la 400 de lei şi ajung până la 14 mii de lei. Preţurile sunt aproape triple faţă de cele de la piaţă, însă comercianţii spun că diferenţa o face calitatea. 

"Materia primă din care este produs acest brad este de categoria întâi. Ea nu emană gaze toxice şi acele nu cad. La fel tulpina cât şi picioruşele sunt din metal, ceea ce îi permite o exploatare de minim 7-8 ani", a spus Denis Galeanu, director magazin.

Comercianţii spun că au în stoc pomi de Crăciun pentru toate gusturile şi buzunarele. 

"Producem brazi de la 30 de centimetri şi chiar până la 25 de metri. Avem aproximativ 6-7 tipuri de brazi. De la cei mai ieftini o cantitate mai puţine de ramuri până la brazi de segment premium cu crengi turnate de silicon", a zis Denis Galeanu, director magazin de brazi artificiali.

Cei care vor să aiba miros de brad în casă trebuie să mai aştepte. Pomii naturali vor fi scoşi în vânzare la mijlocul lunii decembrie. 

"În anul acesta, vom pune la dispoziţie consumatorilor 22 de mii de pomi de iarnă, apţi pentru comercializare", a spus Sergiu Chihai, inginer silvic şef Întreprinderea Silvică Străşeni.

Brazii au fost sădiţi acum 8 ani, iar unii au acum peste 2 metri. Reprezentanţii Ocolului Silvic susţin că în acest an pomii vor fi mai scumpi, ajungând la aproximativ 85 de lei pentru un metru. 

"Preţul va fi în funcţie de cheltuielile noastre suportate. Noi am avut cheltuieli pentru administrarea de îngrăşăminte, ca să-i menţinem verzi şi frumoşi, şi respectiv cheltuieli pentru frezat, şi pentru îngrijire", a declarat Sergiu Chihai, inginer silvic şef Întreprinderea Silvică Străşeni.

În prezent, la pepinieră pot fi cumpăraţi brazi în ghiveci.

Sursa: publika.md