mamaplus

Platforma Tiktok, acuzată că ar fi colectat ilegal date de la milioane de copii

-
//
21.04.2021

Fostul comisar pentru copii din Anglia, Anne Longfield, a depus marți o acțiune în justiție împotriva platformei de clipuri video TikTok, pe care o acuză că a colectat ilegal date personale de la milioane de copii din Regatul Unit şi Europa.

Anne Longfield dă în judecată, în numele acestor copii (cu vârste sub 16 ani în Uniunea Europeană şi 13 ani în Regatul Unit), TikTok şi compania-mamă chineză ByteDance, sperând să obțină despăgubiri care ar putea ajunge în total la câteva miliarde de lire sterline. Circa 3,5 milioane de utilizatori din Regatul Unit au fost afectați, se mai precizează în document.

Longfield estimează că fiecare copil care a utilizat TikTok începând cu mai 2018, odată cu intrarea în vigoare a regulamentului general de protecție a datelor (GDPR) în Uniunea Europeană şi care deține sau nu un cont, ar putea fi vizat de această colectare a datelor. Printre informațiile personale colectate figurează numere de telefon, clipuri video, imagini, locul de conectare şi chiar date biometrice, precum cele de recunoaştere facială.

Acțiunea în justiție, depusă şi de cabinetul de avocatură Scott, susține că TikTok colectează datele fără un avertisment corespunzător, fără transparență şi fără să solicite consimțământul, aşa cum este prevăzut în legislație.

Potrivit lui Longfield, TikTok, care numără 800 de milioane de utilizatori pe plan global, este cu bună ştiință ″opac″ asupra utilizării datelor, care au o ’’valoare incredibilă″ pentru platforma, a cărei companie-mamă, ByteDance, cu sediul în Insulele Cayman, ar putea realiza o cifră de afaceri de aproape 30 de miliarde de dolari în 2020, dintre care două treimi din publicitate.

″TikTok este o platformă extrem de populară, care a ajutat copiii să ține legătura cu prietenii în timpul unui an incredibil de dificil. Dar în spatele cântecelor amuzante, provocărilor de dans şi playback-ului, există ceva mult mai malițios″, a explicat aceasta.

Un purtător de cuvânt din partea TikTok a reacționat estimând că plângerea nu este ″fundamentată″ şi că platforma ″intenționează să se apere în forță″⁣. ″Viața privată şi siguranța sunt priorități absolute pentru TikTok şi am instituit practici şi tehnologii solide pentru a proteja toți utilizatorii, în special adolescenții″, a mai spus acesta.

Platforma TikTok a fost deja condamnată în februarie 2019 la plata unei amenzi de 5,7 milioane de dolari în Statele Unite pentru colectarea ilegală a datelor personale provenite de la minori cu vârste sub 13 ani, printre care numele acestora, adresele de mail sau cele poştale.