mamaplus

Piețele din țară, pline cu fructe care se coc de obicei mai târziu

-
//
13.06.2024

Temperaturile tot mai ridicate duc la schimbări majore și în agricultură. La început de iunie, în piețele din Republica Moldova poți cumpăra fructe care, de obicei, se coc în iulie. Așa că mulți oameni s-au grăbit deja să guste zmeură, caise și vișine, care sunt din belșug în acest an.

mamaplus

Experții spun că e o consecință a schimbărilor climatice și că, în acest tempou, antreprenorii vor trebui să se adapteze la noua realitate, transmite tvrmoldova.md.

„Dacă, anul trecut, caisele și zmeura se coceau abia în luna iulie, atunci în acest an, tarabele din Piața Centrală sunt deja pline cu aceste fructe. Asta, deși e abia început de iunie”, relatează jurnalista Daniela Danilova.

Coacerea timpurie a fructelor îi bucură pe cei pofticioși, nu și pe producătorii care nu reușesc să-și vândă marfa.

„Anul acesta, totul a apărut mai devreme. Eu m-am mirat. Atât de devreme căpșunele au apărut și deja se termină. De obicei, ele în luna aceasta abia încep a se coace, dar...”

Sinopticienii confirmă că încălzirea globală și-a pus amprenta supra climei din Republica Moldova.

„Pentru noi să avem temperaturi peste 30 de grade devine deja o realitate cu care ar trebui să ne deprindem. Cei mai călduroși ani au fost anii 2000, 2002, 2007, 2012. Toată lumea de știință spune că noi suntem autorii acestei încălziri globale prin emisia nejustificată a cantităților mari cu efect de seră care învelesc globul ca o plapumă și rețin această căldură”, a declarat șeful Centrului cercetare și GIS, Gherman Bejenaru.

Pentru ca afacerile antreprenorilor să dea roade în continuare, aceștia vor trebui să țină pasul cu schimbările climatice. Experții în agrobusiness le sugerează să fie atenți la soiurile utilizate, dar și zona unde aleg să cultive anumite fructe.

„Cea mai mare problemă este îmbunătățirea gamei sortimentale, cu sorturile de cândva nu este ok. Este foarte important, în condițiile actuale, de ales corect terenul pentru plantarea plantațiilor multianuale… ca noi să întârziem procesul de înflorire a livezilor și asta să micșoreze riscul de înghețuri târzii. Era cu roșu scris la noi că fructele sâmburoase nu se cultivă la nord, că acolo sunt înghețuri. Eu vreau să vă spun că, reieșind din schimbările care sunt, la nord se cultivă tot mai mult cireșe, vișine…”, a menționat consultantul în dezvoltarea agrobusiness-ului, doctor în științe Economice, Andrei Zbancă.

În prezent, în piețele din Republica Moldova, un kilogram de caise costă între 15 și 30 de lei, iar zmeura și căpșunele se vând la prețuri de 35 și, respectiv, 45 de lei pentru un kilogram.