Piețele din Republica Moldova abundă în căpșune de import. În acest an sunt mai ieftine, iar importatorii le aduc din Grecia sau Turcia. Cam peste o săptămână vor apărea pe rafturi și căpșunele autohtone, dar acestea vor costa de aproape trei ori mai mult. Fermierii cred că vor face față concurenței și mizează pe calitățile gustative ale fructelor moldovenești.
La piața angro din Chișinău, prețul căpșunelor de import pornește de la 55 de lei pentru un kilogram, de aproape două ori mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut, transmite tvrmoldova.md.
Mulți cumpărători nu prea au încredere în calitatea fructelor de import și așteaptă să se coacă fructele autohtone.
În sera lui Ion Bobeico din orașul Criuleni, căpșunele vor fi bune de cules abia la sfârșitul săptămânii viitoare.
Ion Bobeico, fermier: „La momentul de față, în medie am 24 de fructe pe plantă. Aceste fructe o să fie cam de trei ori mai mari decât ceea ce vedeți acum. Sunt fructe foarte bune, fructe frumoase, calitative, uniforme”.
Din cauza scumpirilor în lanț, costul de producție a fructelor a crescut de peste două ori. Ca să nu iasă în pierdere, fermierul va fi nevoit să-și vândă producția cu cel puțin 150 de lei pe kilogram, de aproape trei ori mai mult față de prețul căpșunelor de import.
Peste o săptămână, peste 15 producători autohtoni vor ieși pe piață cu fructele proprii.
Aneta Ganenco, președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”: „Fructul moldovenesc este calculat pentru piața internă, pentru cei care apreciază gustul și aroma și pentru cei care își permit acest produs de lux. Această criză nu este prima prin care a trecut sectorul. Noi vom depăși această situație, cu siguranță”.
Potrivit producătorilor, la mijlocul lunii mai se vor coace primele fructe crescute în câmp deschis și, până atunci, prețul acestora va scădea treptat.