mamaplus

Petiție: Mai mulți părinți cer ca grădinițele să activeze în regim normal, de la 7:00-19:00

-
//
10.02.2021

O nouă petiție, prin care se cere reluarea programului obișnuit de activitate a grădinițelor, a fost lansată în mediul online. Inițiativa a adunat deja aproape 900 de semnatari, fiind lansată de o membră a comunității Grupul Părinților Solidari.

„Având ca temei faptul că majoritatea întreprinderilor din Republica Moldova activează în regim normal și angajații trebuie să se prezinte zilnic la serviciu, solicităm respectuos revenirea grădinițelor la regim normal de muncă, cu integrarea zilnică a copiilor persoanelor angajate care nu fac parte din prima linie. Menționăm că aportul la bugetul Republicii Moldova îl aduc și angajații din alte ramuri, altele decât medicina, pedagogia și apărarea, și se solicită ca acest aspect discriminativ sa fie revizuit”, se spune în textul petiției.

Iată care sunt solicitările semnatarilor, adresate autorităților:

  • Revenirea grădinițelor la regim normal de muncă (07:00-19:00).
  • Permisiunea frecventării zilnice a grădiniței copiilor angajaților din alte ramuri, altele decât medicina, pedagogia și apărarea.
  • Având în vedere că aglomerația este crescută în mijloacele de transport și magazine, mall-uri, și, totodată, se permit întrunirile de 50 de persoane, este inutilă distanțarea și izolarea copiilor în spațiile educative.
  • Părinții se obligă să respecte în continuare toate măsurile anti-COVID impuse pe teritoriul Republicii Moldova.
  • În cazul în care nu se va soluționa problema în favoarea părinților, solicităm să fie transparență referitor la numărul de copii care frecventează grădinița (educatorii se simt perfect cu șapte copii în grupă și nici vorba sa completeze grupa până la numărul minim de copii permis).
  • Accesul la educație, în mod normal, la momentul de față îl au persoanele privilegiate - privilegiul îl obținem sau prin lege, sau prin mituire (categoria a doua o depășește de câteva ori pe prima).
  • Dacă nu este posibilă frecvența în regim normal a grădiniței pentru copiii ai căror ambii părinți sunt angajați în câmpul muncii, să fie achitate indemnizații persoanelor nevoite să părăsească locul de muncă.

Menționăm că și anterior părinții au solicitat revenirea la regimul obișnuit de activitate a grădinițelor, însă autoritățile au lăsat la latitudinea managerilor instituțiilor să stabilească modul în care activează.