mamaplus

Persoanele tratate de COVID-19 sunt rugate să doneze plasmă pacienților aflați în stare gravă

-
//
17.07.2020

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că, în perioada 13 aprilie - 16 iulie 2020, 365 de persoane vindecate de COVID-19 au asigurat 1200 doze de plasmă, fiind ulterior distribuite în spitalele în care sunt tratați pacienții aflați în stare gravă.

„Donează plasmă pentru a ajuta pacienții în stare gravă care luptă cu infecția COVID-19!”, este mai departe apelul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale către persoanele care s-au vindecat de noul tip de coronavirus.

Într-un comunicat publicat astăzi pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății, se solicită solidarizarea cu pacienții în stare gravă care luptă cu boala, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.

„Pentru a contribui la salvarea de vieți, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituția spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19”, se arată în comunicat.

Pentru mai multe informații, persoanele care s-au tratat de infecția cu COVID-19 sunt rugate să sune la următoarele numere de telefon:

Chișinău - 022109050

Bălți - 023171393

Cahul - 029981305