mamaplus

Persoanele care au refuzat să participe la recensământ au fost amendate

-
//
10.07.2024

Suntem tot mai puțini. Biroul Național de Statistică a prezentat ieri rezultatele preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor. În total, au fost recenzate peste 2.440.000 de persoane, cu peste 350.000 mai puțin decât la recensământul din 2014. În schimb, de data aceasta au fost recenzate mai multe locuințe. Datele finale pot suferi modificări, deoarece urmează o anchetă post-recenzare și compararea datelor cu cele ale autorităților. 

mamaplus

Potrivit datelor preliminare oferite de Biroul Național de Statistică, au fost recenzate, în total, două milioane 448 de mii de persoane, atât cu reședință, cât și fără. Față de recensământul de acum zece ani, de data aceasta au fost documentate cu 350 de mii de persoane mai puțin. În schimb, a crescut numărul locuințelor recenzate - un milion 655 de mii anul ăsta, față de 950 de mii în 2014, transmite tv8.md.

Datele finale privind repartizarea pe vârstă, sex, localitate, confesiune religioasă și alte criterii vor fi făcute publice până la sfârșitul anului viitor, după ce vor fi procesate și comparate și cu cele din sursele administrative. Autoritățile anunță că 50 de persoane au fost deja amendate pentru că nu au dorit să participe la recensământ, iar alte câteva mii sunt pasibile de sancțiuni de până la 2.500 de lei. 

„În fiecare caz s-a discutat de multiple ori pentru a-i convinge, totuși, să participe la recensământ. Numărul celor care au rămas pe poziții este de circa 3.900 de persoane. Au fost transmise peste 4.000 de avize, iar ulterior citații. Responsabilitatea pentru neparticipare, nefurnizarea datelor este stabilită în Codul Contravențional, articolul 330, iar persoanele sunt pasibile de aplicarea sancțiunii”, a menționat directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

Citește mai departe pe tv8.md.