mamaplus

Perioada alergiilor la puful de plop: Care sunt recomandările medicilor

-
//
24.05.2023

Zeci de străzi din Chişinău sunt pline de puf de plop în această perioadă. E începutul coşmarului pentru persoanele alergice, care trebuie să se înarmeze cu răbdare, dar şi cu antihistaminice.

mamaplus

Medicii le recomandă celor sensibili la puful de plop să se abţină de la plimbările în aer liber şi să urmeze tratamentul indicat de alergologi, transmite TVR Moldova.

Pe final de primăvară, plimbările în aer liber sunt o adevărată provocare pentru persoanele alergice la puful de plop.

"Când e puful acesta de plop tare am alergie la ochi, parcă în colţul ochiului şi în general în ochi, un fel de colb. Dacă nu port ochelari, mă prăpădesc."

"Desigur că provoacă disconfort, dar ne străduim cu ochelari să ieşim, cu mască mai acoperiţi, iar în perioada când este nu prea ieşim. Ştim ce să facem. Spălăm mai des ochii, faţa."

"Foarte neplăcut, dar asta este. Ne luptăm, medicamente. Cum se începe sezonul stăm pe antihistamine. Din fericire, eu nu am, dar soţul are alergie şi nu avem ce face."

Medicii spun că puful de plop nu e un alergen. Reacţiile sunt provocate de polen, particulele de praf sau de diverse substanțe care intră în acesta.

Daniela Cornea, medic alergolog: "Puful este fructul plopului. El provoacă iritaţie mecanică şi la un om sănătos. Din cauza aceasta noi recomandăm să spălăm nasul. Spălarea nasului cu soluţie fiziologică 0,9% sau de 2%. Să nu depăşească procentajul acesta pentru că, din contră, înfundă la persoanele alergice nasul."

Dincolo de disconfortul provocat de puful plopilor, arborii sunt consideraţi adevărate filtre naturale. Studiile arată că doar un singur pom poate capta, anual, până la 30 de kilograme de praf toxic.

Elizaveta Onica, doctor în științe biologice: "În afară de aceasta, un arbore de plop timp de o oră absoarbe până la 40 de metri cubi de bioxid de carbon, care este foarte nociv pentru aerul din oraş. În schimb, el de trei ori mai mult oxigen elimină decât teiul şi chiar de şapte ori mai mult decât molidul."

Potrivit Întreprinderii "Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi", în Chişinău sunt în jur de şapte mii de plopi.