Patru pacienți cu afecțiuni cardiace severe au fost operați cu succes la un spital privat din capitală

Patru pacienți cu afecțiuni cardiace severe au fost operați cu succes la un spital privat din capitală

-
//
12.02.2018

Patru pacienți cu afecțiuni cardiace severe au fost operați cu succes la un spital privat din capitală, intervenția fiind o premieră pentru Republica Moldova.

Patru pacienți cu afecțiuni cardiace severe au fost operați cu succes la un spital privat din capitală

Intervențiile chirurgicale complicate, vîrsta la care au fost operați pacienții, dar și abordarea inovativă înscriu aceste operații în rîndul premierelor reușite ale medicinii autohtone.

„Am operat patru pacienți maturi cu malformații cardiace congenitale (înnăscute). Astfel de intervenții chirurgicale se fac mai rar, deoarece majoritatea se operează la vîrste fragede (3-5 ani), iar două dintre cazurile operate inclusiv se întîlnesc foarte rar. În premieră pentru noi am operat o pacientă de 23 de ani cu o anomalie rară de arteră coronară, și anume artera coronară stîngă, care își avea originea de la artera pulmonară, pe cînd în mod normal această arteră își are originea din aortă”, a declarat Aureliu Batrînac,director medical, chirurg cardiovascular.

O altă operație a fost realizată unui tînăr de 33 de ani, aflat în stare gravă, în fază terminală. Acum cîțiva ani,el a apelat la clinici din Moscova și Kiev, însă i-a fost refuzată intervenția chirurgicală.

Intervențiile chirurgicale au fost pe cord deschis și au durat fiecare în jur de cinci ore. Toți cei patru pacienți sufereau de malformații cardiace rar întîlnite, vicii dobîndite la naștere, motiv pentru care ar fi trebuit să fie operați cu mai mulți ani în urmă. Aceasta le-a făcut misiunea doctorilor și mai complicată. Pentru a efectua cele patru intervenții, echipa medicală locală a colaborat cu un cardiochirurg din Grecia, specialist cu renume în domeniul chirurgiei de profil.

„Operațiile de salvarea valvei sînt foarte importante, deoarece astfel evităm implantul mecanic. Implanturile implică mai multe complicații și mult mai multe riscuri pentru pacienți, pe termen lung”,a menționat Afksendiyos Kalangos, prof. chirurg cardiovascular din Grecia.

Toate operatiile au fost un succes, iar după recuperarepacienții se pot bucura din nou de viață. Potrivit statisticilor, 1 din 100 de locuitori ai Republicii Moldova se naște cu malformații cardiace. Datele arată că aproape 400.000 de moldoveni au fost diagnosticați cu diverse afecțiuni ale aparatului circulator.

Sursa: realitatea.md