mamaplus

Patru copii din Ștefan Vodă, „tratați” de scabie cu un pesticid periculos. Unul dintre ei a murit

-
//
15.06.2022

Au vrut să-și trateze copiii de scabie, dar au făcut mai rău. Tragedia a avut loc recent în satul Ștefănești, raionul Ștefan Vodă, unde patru copii cu vârste între 1 și 5 ani au fost unși cu pesticidul DNOC cu intenția de a-i scăpa de scabie. Drept rezultat, micuții s-au ales intoxicații grave, iar bebelușul de un an a decedat.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează repetat vizavi de pericolul utilizării iraționale a preparatelor de uz veterinar și a insecticidelor pentru a trata copiii de pediculoză, scabie sau oricare altă boală.

Specialiștii subliniază că acest lucru este interzis.

„Pediculoza și scabia nu prezintă un motiv de rușine, sunt afecțiuni care trebuie tratate corect și eficient, cu medicamente și soluții speciale, procurate din farmaciile umane și sunt categoric interzis din cele veterinare”, punctează ANSP.

Specialiștii îndeamnă maturii să țină ascunse de copii produsele chimice, iar veterinarii, inclusiv din farmaciile veterinare - să informeze populația că nu trebuie să utilizeze medicamentele de uz veterinar și fitosanitar pentru tratamentul scabiei sau pediculozei.