mamaplus

Patru copii din Florești au rămas orfani: Mama bolnavă de cancer a murit

-
//
06.07.2023

Tatiana Timuș, mama celor patru copii din Sevirova, Florești a murit pe patul de spital. După ce s-a chinuit mai multe zile la rând din cauza durerilor provocate de metastaze, pe trei iulie, inima femeii a încetat să mai bată.

mamaplus

Tatiana în vârstă de 41 de ani, mamă a patru copii, a fost diagnosticată cu cancer, în fază terminală. Pentru că nu aveau ce să-i facă medicii au trimis-o acasă, transmite TVN.md.

După ce cazul a ajuns în vizorul presei Tatiana a fost internată de urgență în Spitalul Raional Florești.

Psihologii spun că felul în care este gestionată situația care presupune plecarea din viață a unei persoane dragi mai ales în cazul copiilor poate lăsa consecințe pe întreg restul vieții.

"Este important cum am mai spus copii să-și ia rămas bun, să cunoască care este ritualul acesta de rămas bun de la persoana apropiata. Ceia de ce noi trebuie să avem grijă ca copii nu neapărat să fie martori oculari a suferinței sau durerii prin care trece persoana apropiata pentru ca atunci ei se simt neputincioși și vinoveți și poartă vina pe tot parcursul vieții că nu au putut să facă nimic pentru părintele lor, persoana pe care ei o iubesc atât de multe", a declrat psihoterapeutul, Cornelia Adeola.

Cei care ar putea să-i ajute pe cei care și-au pierdut o persoană apropiată sunt psihologii aflați în serviciile statului, dar și asistenții sociali comunitari care pot forma echipe multidisciplinare pentru a interveni în asemenea cazuri. 

"În fiecare raion sunt centrele prietenoase tinerilor unde sunt psihologi care pot să discute cu copii, pe diverse teme, inclusiv pe tema pierderii unei persoane dragi, de asemenea în fiecare raion avem centrele de sănătate mentală, unde sunt psihologi care pot să discute la aceste subiecte, care e necesar să fie implicați în aceste situații, mai avem serviciul de psihopedagoci care tot pot fi implicați, doar că vorbim de celălalt părinte, dacă e cazul unei familii vulnerabile este asistentul social comunitar din localitate, care monitorizează familia și ar putea să convoace crearea unei echipe multidisciplinare și să acorde acesta asistentă pentru copii", a mai declarat specialistul.

În 2022, peste 10.000 de persoane din Republica Moldova au fost diagnosticate cu cancer. Sunt cu aproape 1.300 de cazuri mai multe faţă de 2021. În 2023, bolile oncologice continuă să câştige teren şi, mai grav este faptul că printre cei diagnosticaţi sunt numeroşi tineri.