În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură, de 58 de deputați, scrie realitatea.md.
Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament în data de 24 februarie curent, iar autorii sunt deputații PAS, printre care: Igor Grosu, Veronica Roșca, Mihail Popșoi, Radu Marian, Dan Perciun, dar și alții.
„Prezenta inițiativă legislativă are drept scop ajustarea cadrului normativ existent la interpretările și considerentele Curții Constituționale referitoare la limba de stat a Republicii Moldova. Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o iniţiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curţii Constituționale”, se arată în document.
În același document se mai arată că Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor referitoare la limba de stat – limba română, în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția Republicii Moldova.
La 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, aşa cum este scris în Declaraţia de Independenţă, care prevalează asupra Constituţiei. La acel moment Înalta Curte a remis Parlamentului recomandarea ca articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova să fie modificat în conformitate cu prevederile incluse în Declaraţia de Independenţă. Nici o legislatură care a urmat nu a inclus acest subiect pe ordinea de zi.