mamaplus

Parlamentul va condamna Rusia pentru deportarea copiilor ucraineni

-
//
30.05.2024

Fracțiunea PAS a înregistrat în Parlament o declarație cu privire la condamnarea politicii de genocid a Federației Ruse împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni.

mamaplus

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman, care a menționat în cadrul unei conferințe de presă că copiii din Ucraina se confruntă zilnic cu realități absolut dure, provocate de un război nedrept, transmite IPN.

„Suntem la finele anului școlar, în ajunul Zilei Internaționale a Copilului. Ne bucurăm pentru pacea și siguranța în care trăiesc copiii noștri alături de părinții lor. Totodată, celebrăm succesele și realizările pe care le au copiii noștri. În același timp, copiii din țara vecină, din Ucraina, se confruntă zilnic cu realități absolut dure, provocate de un război nedrept. Din data de 24 februarie 2022, războiul provocat de Federația Rusă a adus moartea, durerea și strămutarea a milioane de familii ucrainene. În special, atestăm crimele împotriva copiilor ucraineni, care au devenit o realitate teribilă”, a declarat Doina Gherman.

Deputatul a făcut trimitere la informațiile oficiale ale autorităților din Ucraina, potrivit cărora astăzi sunt 537 de copii uciși, 1.275 de copii răniți, 2.067 de copii au fost oficial dați dispăruți. 19.546 de copii au fost răpiți de statul agresor și aproximativ 260.000 de copii au fost strămutați forțat.

Declarația cu privire la condamnarea politicii de genocid a Rusiei împotriva Ucrainei, realizată prin strămutarea forțată și deportarea copiilor ucraineni pe teritoriul temporar ocupat și în Rusia, urmează să fie votată în plenul Parlamentului.

„Prin această declarație, Parlamentul Republicii Moldova declară că negarea existenței națiunii ucrainene, de rând cu toate politicile inumane aplicate de Federația Rusă față de copiii din Ucraina, cade sub incidența definiției de genocid, conform articolului 2, litera E din Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”, a mai spus Doina Gherman.