Fără concedii de odihnă amînate de la un an la altul. Angajatorul va fi obligat să ofere salariatului cel puţin 14 zile de concediu anual.
În prezent, conform articolului 118 din Codul muncii, concediul, cu consimţămîntul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanţilor salariaţilor, poate fi amînat pe anul de muncă următor. Astfel, în anul următor salariatul va beneficia de două concedii, care pot fi cumulate sau divizate în baza cererii scrise. Prevederea este stipulată într-un proiect de lege care prevede modificarea şi completarea Codului muncii, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la bizlaw.md.
De asemenea, angajatorul va fi obligat să elibereze salariatului certificatul cu privire la munca în cadrul unității respective în mod gratuit. Autorii proiectului susțin că, astfel, vor fi excluse abuzurile din partea angajatorilor.
Proiectul mai prevede, de asemenea, că doar salariații trimiși la studii de către angajator vor beneficia de durata redusă a timpului de muncă, de concedii suplimentare cu menținerea integrală sau parțială a salariului mediu și alte înlesniri stabilite de Guvern.
Totodată, autorii inițiativei propun ca salariaților care s-au înmatriculat din proprie inițiativă în instituțiile de învățămînt superior sau mediu de specialitate, acreditate în condițiile legii, la secțiile serale și fără frecvență și care învață cu succes, li se pot acorda anumite garanții și compensații în modul prevăzut de contractul colectiv sau de cel individual de muncă.
Sursa: NOI.md