mamaplus

Părinții din Orhei sunt nemulțumiți că grădinițele din raion încă nu s-au redeschis

-
//
09.09.2020

Grădinițele din satele raionului Orhei rămân închise pentru că nu au primit deocamdată autorizațiile necesare. Părinții sunt nemulțumiți, iar funcționarii locali nu pot spune o dată concretă când activitatea lor va fi reluată. Este și cazul grădiniței din satul Pelivan. Directoarea instituției spune că deși s-a conformat tuturor regulilor impuse de autoritățile sanitare, redeschiderea se amână.

Șefa Direcției Educație din Orhei, Silvia Mustovici, a confirmat că grădinițele din acest raion nu au fost deschise până acum pentru că nu au fost respectate toate normele sanitare și că nu au condiții „ideale”. Funcționara a adăugat însă că, între timp, instituțiile preșcolare au fost reevaluate și au primit aviz pozitiv pentru redeschidere.

"Bine, este adevărat, că nu avem condițiile, nici pe departe ideale, în instituțiile de educație timpurie, cred că nu au vrut să își asume niște responsabilități până acum. Sperăm că va fi rezolvată în cel mai scurt timp problema asta.", susține șefa Direcției Generale Educație Orhei, Silvia Mustovici.

Pe de altă parte, directoarea grădiniței din satul Pelivan susține că au fost depuse toate eforturile pentru ca instituția să înceapă să funcționeze cât mai curând.

"La noi totul este bine, tot, documentele, instituția este dotată cu tot necesarul. Noi tot avem, și bactericide și covorașe, și prin grupe, și afară și termometre și halate și mănuși. Nu depinde de mine, ca director, și nici de primar, de la noi tot ce s-a cerut, totul am realizat.", afirmă directoare grădiniței ”Romanița” din satul Pelivan, Cristina Tincu.

Reprezentanții Ministerului Educației spun că hotărârea cu privire la deschiderea instituțiilor preșcolare din raionul Orhei va fi luată la nivel local, după ce autoritățile sanitare vor stabili dacă sunt respectate condițiile impuse în timpul pandemiei de COVID-19. Când anume se va întâmpla acest lucru, nu se știe deocamdată, dar grădinițele își vor relua activitatea treptat. Pentru început, vor fi deschise grupele mari, pe care le frecventează copiii de șase-șapte ani, iar mai apoi - cele pentru micuții de cinci ani și abia la sfârșit la grădiniță vor putea reveni copiii cu vârste mai mici.